Létrehozva: 2022.10.18.
Módosítva: 2022.10.18.

Ursula von der Leyen egyre nehezebb helyzetben

Mi lesz a játszma vége?

Egymás után derülnek ki az Ursula von der Leyen családja körüli korrupciós botrányok, és az Európai Bizottság elnökének a férje is érintett lehet a kétes ügyekben. (Mondhatni: az egész család érintett kétes ügyekben, hiszen Ursula von der Leyen egyik fia meg gyanús tanácsadói szerződést kapott.)

Az Orgenesis nevű amerikai cégnél azután történt több jogsértésre utaló esemény, hogy Heiko von der Leyen felbukkant a vállalatnál. A belgyógyász 2019-től az Orgenesis tudományos tanácsadó testületének volt a tagja, majd 2020 decemberében váratlanul orvosigazgató lett. A 2013-ban indult cég a bizottsági elnök férjének érkezésével egy időben kezdte elérni a nehezen magyarázható sikereit is.

A vállalat 2013-tól 2018 decemberéig éves szinten nagyjából 8 millió dolláros bevételt könyvelt el, ám azóta ez a mutató 27 millió dollárra ugrott. Emellett százmillió dolláros nagyságrendű összeget kasszíroztak egy leányvállalat eladásából.  

AZ ORGENESISHEZ MEGLEHETŐSEN BŐSÉGES UNIÓS, ILLETVE UNIÓS TAGÁLLAMI FORRÁSOK IS ÉRKEZTEK HEIKO VON DER LEYEN FELTŰNÉSÉT KÖVETŐEN.

Így például tavaly november 29-én az Orgenesis és Theracell Advanced Biotechnology S.A. közös vállalatként 32 millió eurós támogatást kapott a görög kormánytól. A juttatást nemzetstratégiai érdekként címkézték. Idén májusban pedig egy másik Orgenesis-konzorcium – amelyet egy hollandiai bejegyzésű céggel hoztak létre – 4 millió eurós támogatást szerzett az Európai Innovációs Tanács egyik programjában.

Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer főnökével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. Gyakorlatilag SMS-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A részletekről von der Leyen nem hajlandó információt adni,  az átláthatóság hiánya miatt pedig felmerülhet, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van. 

Mindez azért meglehetősen különös, mert az Orgenesis 2022 szeptemberéig egyetlen klinikai tanulmányt sem indított el. Márpedig ezeket a költséges beruházásokat nehezen tudják megspórolni az iparág komolyan vehető szereplői. Az is ismert, hogy az Orgenesis szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel, és mindkét vállalat székhelye New York államban található. A tevékenységi körük is hasonló: az Orgenesis sejt- és génterápiával foglalkozik, és ezen az elven működik a Pfizer oltóanyaga is.

FIGYELEMRE MÉLTÓ, HOGY HEIKO VON DER LEYEN MINDÖSSZE EGY HÓNAPPAL AZUTÁN LETT AZ ORGENESIS ORVOSIGAZGATÓJA, HOGY A FELESÉGE A PFIZERREL ÉS A NÉMET BIONTECH-KEL MEGKÖTÖTTE AZ OMINÓZUS UNIÓS VAKCINABESZERZÉSI SZERZŐDÉSEKET 2020 AUGUSZTUSA ÉS NOVEMBERE KÖZÖTT.

Mint korábban megírtuk, a homályos hátterű, részben sms-ekben tárgyalt szerződések értelmében az amerikai és a német vállalat 25 milliárd eurónyi extra profitra tehetett szert az oltóanyagok brutális túlárazásával. Az ügyben jelenleg Brüsszel is vizsgálódik.

Először a New York Times írt arról tavaly áprilisban, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hozta tető alá a BioNTech-Pfizerrel kötött óriási összegű oltóanyag szerződést. Személyesen intézte a szerződéskötést a Pfizer főnökével, Albert Bourlával folytatott tárgyalásain.  

Albert Bourla, a Pfizer főnöke 1,8  millliárd adag oltóanyag szállításáról állapodott meg Európával. Fotó: AFP

A részleteket telefonon és SMS-eken egyeztették. Ezek után 2021 májusában a Bizottság megállapodott a BioNTech/Pfizer 1,8 milliárd adagjának szállításáról. A mintegy 35 milliárd  eurós  üzlet ügyében vizsgálat indult, de az Európai Bizottság nem találta meg az Ursula von der Leyen és a Pfizer gyógyszeripari óriáscég főnöke között váltott SMS-eket – állt az uniós ügyvezető az uniós ombudsmannak címzett, 2022. június 29-én közzétett levelében - írta az euobserver.com. Még ezt megelőzően, egy február 16-i sajtótájékoztatón az Európai Parlament öt képviselője keményen bírálta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, és a vakcinabeszerzésben játszott szerepe miatt felszólították, hogy mondjon le tisztségéről. Stasys Jakeliunas litván EP-képviselő szerint Ursula von der Leyen elnök férje, Heiko von der Leyen 2020 decembere óta a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvos igazgatója. Tanácsadóként dolgozik egy európai egészségügyi piaci tanácsadó cégénél is. Ezért a képviselő úgy véli, emiatt is összeférhetelen, hogy a Bizottság elnöke egyszemélyben tárgyaljon vakcinabeszerzésről. 

Amikor Heiko von der Leyen csatlakozott az Orgenesis igazgatótanácsához, az Európai Bizottság éppen egy sor szerződést kötött gyógyszergyártó cégekkel 2020 augusztusa és novembere között, köztük kettőt a Pfizer/BioNTech társasággal. Az Orgenesis szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel  a hírvivő RNS-en alapuló genetikai terápiákban való részesedései révén.

Az említett sajtótájékoztatón Cristian Terhes román EP -képviselő is bírálta az átláthatóság hiányát a covid-19 oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban. Közölte: az oltóanyaggyártókkal (Pfizer és Moderna) kötött szerződések sok oldalnyi sötétített, kitakart szöveget tartalmaznak.
 

„Ezt az Európát akarjuk?- kérdezte.  - Ahol az Európai Bizottság elnöke személyesen tárgyal egy magáncég vezetőjével valamiről, ami alapvető jogainkat érinti? Az Európai Unióról szóló szerződés értelmében jogunk van hozzáférni ezekhez a dokumentumokhoz. Neki kellett volna az elsőként elmondania ezt az információt, mert mindannyiunkat érintenek ezek a döntések. És ez nem történt meg” – mondta Cristian Terhes román EP-képviselő.


 A Bizottság tehát nem találja az SMS.üzeneteket, de korábban azzal érvelt, hogy az ilyen típusú "rövid életű és mulandó" kommunikáció nem tartozik a dokumentumokhoz való hozzáférésre vonatkozó uniós átláthatósági szabályok hatálya alá.

"A bizottság megerősítheti, hogy az elnöki kabinet által a dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelemmel kapcsolatos releváns szöveges üzenetek keresése nem vezetett eredményre" - mondta Vera Jourova, az EU átláthatósági biztosa Emily O'Reilly ombudsmannak írt levelében.
Kathleen Van Brempt belga szocialista európai parlamenti képviselő, aki a parlament Covid-19-cel foglalkozó különbizottságának elnöke, elfogadhatatlannak ítélte a bizottság válaszát.

"Az átláthatóság teljes hiánya az iparnak előnyös, nem az európai polgároknak" - írta a Twitteren. A Politicónak pedig azt mondta, az átláthatóság hiánya  tovább erősíti azt a véleményt, hogy az EU a multinacionális cégek zsebében van. „A Bizottsági elnöke személyesen köt alkut a Big Pharma vezérigazgatójával, és később nem hajlandó nyilvánosságra hozni a megállapodáshoz vezető szövegeket.”

 

 

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Bizottság elnöke bajba került az „eltűnő” szöveges üzenetek miatt

Ursula von der Leyen magánérdekcsoportokhoz fűződő szoros kapcsolataira akkor derült fény, amikor Angela Merkel kormányának védelmi minisztere volt. Miután Katrin Sudert, a McKinsey német leányvállalatának korábbi vezetőjét nevezte ki fegyverkezési államtitkárnak, és három év alatt összesen 200 millió euróért vette igénybe tanácsadó cégek, köztük a McKinsey szolgáltatásait, pályázati kiírás nélkül. A Bundestag parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amely lefoglalta a miniszter két professzionális mobiltelefonját. Sajnos a rajta levő tartalmakat „véletlenül” törölték. Ursula von der Leyen megpróbálta megnyugtatni a bizottság tagjait, hogy „nincs rajtuk fontos üzenet” . Röviden, úgy tűnik, hogy szöveges üzeneteinek „elmúló” jellege már régen kialakult

A német sajtó megjegyezte, hogy David von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének egyik fia 2015 és 2019 között dolgozott a McKinsey-nél, vagyis abban az időben, amikor édesanyja védelmi miniszter volt, és Katrin Sudert alkalmazta államtitkárnak. A Forbes becslése szerint a 65 országban jelen lévő cég  mind a magán-, mind a közszférának értékesíti vagy „kínálja” tanácsait a covid-járvány kezeléséhez. Belgiumban, Franciaországban és sok más nyugati országban vették igénybe szolgáltatásait a vakcinastratégiáik meghatározásában és végrehajtásában. 

 

Mi állhat a háttérben?

A McKinsey már 2020 márciusában írt Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztosnak, és azt javasolta, hogy „küldjenek önkéntes válságreagáló csoportot az uniós intézmények megfelelő struktúrájába”. Miközben továbbra is tanácsot ad Big Pharma ügyfelei számára, vagyis a McKinsey így hozzáférhetett az európai politikai koordinációs folyamat lényegéhez, mindezt rendkívül átláthatatlan módon, mivel szolgáltatásainak pro bono, fizetés nélküli alapon történő felajánlása lehetővé tette számára, hogy elkerülje a nyilvános pályáztatást. Az Európai Bizottság pedig megtagadta a McKinsey pro bono tevékenységeivel kapcsolatos dokumentumok többségének nyilvánosságra hozatalát. A  Cégnek becézett McKinsey nagyon hatékony hálózatok életre keltésében és érdekközösségek létrehozásában nemzeti, európai és nemzetközi szinten. David von der Leyen esete nem egyedülálló a befolyásolási technikák között. A McKinsey nem zárkózik el attól, hogy politikai vezetők más gyermekeit is felvegye alkalmazottai közé. Például Victor Fabius, a volt francia miniszterelnök és az Alkotmánytanács jelenlegi elnökének fiát. Röviden, a McKinsey kulcsszerepet játszik a legtöbb nyugati országban számos kereskedelmi kérdésben, beleértve az oltási kampányt is.    Megemlíthető az is, hogy a McKinsey tanácsot adott az opioidgyártóknak az OxyContin értékesítésének "turbózására" , stratégiákat javasolt az OxyContint túladagoló tinédzser anyák érzelmi üzeneteinek ellensúlyozására, és segíti az opioidgyártókat a szabályozás megkerülésében. 2021 februárjában a McKinsey 49 állam főügyészeivel kötött megállapodást. A cég beleegyezett, hogy közel 600 millió dollárt fizet az OxyContin értékesítésének előmozdításában játszott szerepével kapcsolatos vizsgálatok rendezésére. A Pfizer 2021-ben új vezető üzletkötőnek vette fel  Aamir Malikot, a McKinsey & Company-től üzleti innovációs igazgatónak. 

 

Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

 

Ursula von der Leyen - Josep Borrell
Megrovásban részesülhet az Európai Bizottság elnöke. Fotó: AFP

Sajtóinformációk szerint büntetésre számíthat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Pfizerrel kötött uniós szerződés miatt. De további vizsgálatok is várhatók a vakcinabeszerzés miatt. Az amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója, Albert Bourla időközben közölte: nem hajlandó megjelenni az ügyet vizsgáló uniós testület előtt. Megjegyzendő, hogy a Bizottság nem a befolyásolási csoportok és a magánérdekek képviselője, hanem  a Szerződések őre, a jogállamiság és az európai általános érdekek garatálója. Elképzelhető-e tehát, hogy von der Leyen elnök és az Európai Bizottság ne válaszoljon a több tízmilliárdnyi közpénzt érintő szerződéshez kapcsolódó kérdésekre? 

Nem csak az Unióban keveredett botrányba Ursula von der Leyen: még minisztersége idején a német honvédelmi minisztérium több tízmillió eurót fizetett ki külsős tanácsadóknak. Ráadásul az egyik kedvezményezett cégnél, a McKinseynél dolgozott abban az időszakban Ursula von der Leyen fia, David von der Leyen. A német parlamenti vizsgálat során a volt miniszterasszony beismerte, hogy hibák történtek, „és mindennek soha nem lett volna szabad megtörténnie", de jogi következménye nem lett a botránynak.

Az uniós vakcinabotrány miatt egyre kínosabb helyzetbe kerülő Ursula von der Leyent a német kormányban korábban végzett tevékenységének árnyai is kísértik. Nem is olyan régen, 2020 februárjában a Brüsszel iránt mindig is lojális, sőt elfogult Euronews honlapja írt arról, hogy az Európai Bizottság elnökét a 2019-es megválasztásától számos kritika érte a kétes ügyekkel tarkított múltja miatt. 

Ursula von der Leyen

FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/DURSUN AYDEMIR

Ursula Von der Leyen szinte végigszolgálta Angela Merkel négy kormányzati ciklusát, a volt kancellár egyik lehetséges utódjának számított. Először 2005. november 22-én lépett hivatalba, mint Angela Merkel kormányának családügyi minisztere. Majd 2009-től szociális és munkaügyi miniszter, 2013-tól pedig honvédelmi tárcavezető volt. Pozícióját odahaza sokáig az is erősítette, hogy meggyőződéses atlantistának, liberálisnak és globalistának számít, ami komoly előnyt jelent a mai Németországban. Ursula Von der Leyent azonban több alkalommal is utolérte a múltja, mindenekelőtt a honvédelmi miniszteri korszakának fő botránya, a külsős tanácsadói szerződések ügye.

Angela Merkel és Ursula von der Leyen 2019. november 8-án, Berlinben

FORRÁS: AFP/TOBIAS SCHWARZ

A történet nyilvános része 2018 őszén, a Német Szövetségi Számvevőszék egy jelentésének kiszivárgásával vette kezdetét. A botrány évekig elhúzódott, 2020-ban – már az Európai Bizottság elnökeként – Ursula von der Leyennek tanúvallomást kellett tennie a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt a honvédelmi tárca által külsős tanácsadóknak kifizetett több tízmillió euró miatt. A teljes összeg csak 2019 első felében 154 millió euró volt. Viszonyításképpen: 2019 első hat hónapjában az összes többi német minisztérium 178 millió eurót költött külső tanácsadókra. Azaz, a védelmi minisztérium önmagában majdnem annyit költött külsős tanácsadókra, mint az összes többi együtt.

Ursula von der Leyen beismerte a parlamentben, hogy történtek hibák, azonban az ügynek nem lett jogi következménye

FORRÁS: MTI/EPA POOL/CLEMENS BILAN

Éppen egy ilyen külsős tanácsadó cégtől, a McKinsey berlini irodájának vezetői székéből került a minisztériumba Katrin Suder, Von der Leyen államtitkára, aki egyébként büszkén és gyakran beszélt a nyilvánosság előtt, hogy leszbikus. Sőt, 2016 és 2019 között szintén ennél a multinál dolgozott a miniszternő fia, David von der Leyen, és az időbeli egybeesés nem tűnik véletlennek. Főként úgy, hogy Suder több milliárd eurós közbeszerzéseket felügyelt a fegyverkezés területén, és közvetlenül a miniszternek jelentett napi munkájáról.

Ursula von der Leyen a német parlamentben beismerte, hogy hibák történtek, „és mindennek soha nem lett volna szabad megtörténnie". Jogi következménye ugyanakkor nem lett a botránynak. Az Európai Bizottság jelenlegi elnökére az sem vet túl jó fényt, hogy még a balliberális Politico is arra jutott, hogy minisztersége idején ennél a kulcsminisztériumnál egyre növekedett a külső tanácsadói befolyás.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút