Elképesztő dolgot találtak magyar tudósok egy Földbe csapódott marsi meteoritban

Mars
A kínai űrszonda a Mars egész felszínét feltérképezte ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az élet kialakulásához nélkülözhetetlen alkotóelemeket találtak egy Marsról érkezett aszteroidában.
Vágólapra másolva!

Trif László, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Anyag- és Környezetkémiai Intézetének kutatója egy nagy múltú nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve részt vett a legfrissebb, Földre hullott, Marsról származó meteorit, a Tissint komplex vizsgálatában. Az általa végzett vizsgálatok hozzájárultak számtalan abiotikus körülmények között keletkezett szerves anyag ‒ többek között alacsony szénatomszámú alifás karbonsavak, aldehidek, olefinek, poliaromás és szerves magnéziumvegyületek ‒ jelenlétének igazolásához a meteoritban. A Marson működő Curiosity mintaelemző egységének (Sample Analysis at Mars instrument) hangolható lézerspektrométeres vizsgálatai hasonló eredményt mutattak. A meteorit elemzése hozzájárul a Mars felszínén lejátszódott fizikai-kémiai folyamatok, így számos szerves anyag keletkezésének megértéséhez is.

Az eredményeket bemutató publikáció a Science Advances rangos tudományos folyóiratban jelent meg.

Az élet építőkockái

A kutatók sokáig úgy vélték, hogy az élet, illetve az ahhoz szükséges egyszerűbb szerves molekulák több milliárd éve helyben, a Földön akkor uralkodó körülmények között keletkeztek.

A tudományos vizsgálatokhoz használt műszerek érzékenységének, felbontásának fejlődése révén a Földre hullott meteoritok vizsgálata során az utóbbi években felfedezték, hogy az űrből származó több milliárd éves meteoritok igen gazdagok különböző egyszerű, kis molekulájú szerves anyagokban. Ezek leggyakoribb építőkövei a szén, a hidrogén, az oxigén, a nitrogén és a kén. Bár szerves anyagok nem biológiai folyamatokban is létrejöhetnek (abiotikus szerves kémia), ezeket az elemeket rendszerint az élettel kapcsolják össze.

A mostani munkában részt vevő kutatók egy több száz millió évvel ezelőtti heves esemény során az űrbe kilökődött és 2011 júliusában a Földre hullott, Tissint nevű meteoritot vizsgálták.

Forrás: AFP

Megállapították, hogy a minta igen gazdag magnéziumtartalmú szerves anyagokban, CHS- (szén, hidrogén, kén) és CHN- (szén, hidrogén, nitrogén) kötéseket tartalmazó heterociklusos vegyületekben.

Ezek hevítése során a szén-dioxid és kén-dioxid mellett egyéb, szerves molekulák előfordulására utaló bomlástermékek is keletkeznek, amelyek jelenlétét a Marsról származó kőzetekben a vörös bolygón folytatott mintaelemző, hangolható lézerspektrométeres vizsgálatok megerősítették.

Az eredmények segítenek megérteni a Mars felszínén lejátszódott folyamatokat, melyek során igen változatos abiotikus szerves anyagok keletkezésére van lehetőség.