Figyelmeztetés minden magyarnak: a gyurcsányi politika helyet követel magának

Gyurcsány Ferenc; Dobrev Klára Laza arckép, portré Közéleti személyiségek (laza) Életkép, zsáner
Budapest, 2006. február 18. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége Dobrev Klára, a Magyar Szocialista Párt soron kívüli miniszterelnök-jelölő, a választási programról és az országos listáról döntő kongresszusán. Az MSZP országos elnöksége és a választmány Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, javasolja kormányfő-jelöltnek. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök felesége vasárnap bejelentette, hogy ő mostantól Magyarország „árnyékminiszterelnöke", bármit is jelentsen ez. Gyurcsányné hétfő délelőtt – meglehetősen tapintatlanul, II. Erzsébet brit királynő temetésével egyidőben – akarta bemutatni az „árnyékminisztereit", de ez első alkalommal nem jött össze, mert a Facebook-közvetítés összeomlott, és eltűnt a néhány perces videó is, amiből nem tudhattuk meg, hogy kikkel „kormányozna". Két óra múlva azonban ismét jelentkezett és közölte, hogy megalakította „árnyékkormányát", amely kizárólag Gyurcsány-párti miniszterekből áll, például: Molnár Csaba vagy Vadai Ágnes. Az „árnyékminiszterelnöknő" szívóvivője nem más, mint Kálmán Olga bukott műsorvezető. Gyurcsányék a legfontosabb tényt figyelmen kívül hagyják, nevezetesen: áprilisban katasztrofális vereséget szenvedtek el, a magyar emberek negyedszer adták a tudtukra, hogy nem kérnek belőlük. Az Origo megkeresésére reagálva Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője, a Közjogi Intézet igazgatója elmondta, hogy mi a véleménye Gyurcsányné „alternatív" kormányáról és annak tagjairól.
Vágólapra másolva!

Origo: Mi lehet a célja a Gyurcsány-házaspárnak az úgynevezett „árnyékkormány" megalakításával, hiszen ennek a közjogi relevanciája nulla, és a magyar belpolitikában – ellentétben például a brittel – nincs hagyománya sem?

Ifj. Lomnici Zoltán: Az elmúlt időszak ellenzéki politikája senkiben nem hagyott kérdéseket azt illetően, hogy alkalmas-e az ellenzék érdemi kormányzásra, hiszen majdnem minden baloldali megnyilvánulás azt bizonyítja, hogy nem. Erre a választók 2010 óta több alkalommal is egyértelműen rámutattak. Az egymást kisstílűen marcangoló, múltban ragadt gyurcsányi politikára nincs a magyar társadalomnak igénye, se szüksége, ezért mindent megpróbálnak, hogy valahogyan relevánsnak tüntessék fel magukat. Erre lehet egy újabb próbálkozás az úgynevezett árnyékkormány megalakítása. Nyilvánvaló, hogy ennek a lépésnek nem lehet valódi közjogi jelentősége, egyértelmű, hogy egy újabb ügyeskedő politikai játszmával állunk szemben.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nem nemzetmentő ambíciók, sőt még csak a valódi összefogás igénye sem szerepelt a valódi célok között, kizárólag a DK és Gyurcsány Ferenc pozíciójának javítása.

Az árnyékkormány intézménye a brit politikában bevett formáció, miszerint a legerősebb ellenzéki párt mintaparlament szerűen létrehoz egy fiktív kabinetet, melyen keresztül megpróbál nyomást gyakorolni a kormányzópártra, egységesíteni saját politikai közösségét és kedvező környezetet teremteni, platformot képezni a saját politikai narratívájuknak.

Origo: Feltűnik Gyurcsányné „árnyékkormányában" Komáromi Zoltán orvosbáró, aki az elmúlt években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy hergelt a keleti vakcinák ellen, miközben az ország teljes lezárását követelte a koronavírus-járvány miatt, ráadásul tömeges kórházbezárásokat szeretett volna. Kálmán Olga egykori „független-objektív" újságíró, jelenlegi Gyurcsány-párti politikus lett az „árnyékkormány" szóvivője. Bár ez a tény önmagában nem meglepő, Kálmán Olgának nem lehet megalázó, hogy Magyarország első számú újságírójából egy fake „kormány", fake szóvivője lett?

Ifj. Lomnici Zoltán: Egyértelmű, hogy

Senkinek nem kell bemutatni a botrányok sorával fémjelzett névsort. Egy olyan helyzetben amikor az országnak összefogásra és egységre volna szükségben, a háború, migráció, Covid-járvány és az egyre közelítő gazdasági válság idejében,

a DK politikusai ismét bebizonyították, hogy amikor az országnak tényleg szüksége van a választott képviselők és politikusok közszolgálatára, újból nem lehet rájuk számítani.

A saját belpolitikai céljaik oltárán nem pusztán a még velük is összefogó többi baloldali pártot hagynák cserben, de újból nem számíthat rájuk az ország.

Nyilvánvalóan megpróbálják kifogni a szelet a többi ellenzéki párt vitorlájából, tematizálni szeretnék a politikai közbeszédet, mindeközben pedig minden erővel azon dolgoznak, hogy hátráltassák a magyar kormány válságkezelési törekvéseit.

Gyurcsányé „árnyékkormánya" tagjai. A felső sorban: Szitka Péter, Szaniszló Sándor, Oláh Lajos, Gy. Németh Erzsébet, Varju László, Dávid Ferenc, Benedek Szilveszter, Kálmán Olga. Az alsó sorban: Komáromi Zoltán, Mustó Géza, Rónai Sándor, Molnár Csaba, Gyurcsányné, Bodnár Zoltán, Arató Gergely és Kordás László Forrás: MTI/Kovács Anikó

Feltételezhetően a szándék sem lett nemesebb. Ugyanazok az emberek jelentkeznek közhatalomért, akik már számos alkalommal bizonyították szakmai és emberi alkalmatlanságukat. Névlegesen valódi alternatívát kíván a magyaroknak felmutatni, valójában pedig politikai trükközést láthatunk, a magyar érdek és válságkezelési erőfeszítések aláásása zajlik és

Origo: Van annak üzenete a többi baloldali párt felé, hogy kizárólag Gyurcsány-párti politikusok kerültek be Gyurcsányné „árnyékkormányába", míg a többi párt embereit látványosan kihagyták az egészből?

Ifj. Lomnici Zoltán: Szimbólum értékű gesztus, és sokat elmond a gyurcsányi filozófiáról, hogy a nemzet egységét, összefogás szükségességét a kampányban végig hirdető, noha az együttműködés lelkületét már azalatt is folyamatosan eláruló, DK, mint az ellenzék önjelölt zászlóshajója megint figyelmen kívül hagyta a többi baloldali pártot mikor az árnyékkormányba való toborzás történt. Ez is ékes bizonyítéka annak, hogy

Gyurcsányt kizárólag a saját politikai pecsenyéjének sütögetése érdekli, nem foglalkozik az ország valódi problémáival és hidegen hagyja a magyar emberek és a nemzet érdeke.

Ahelyett, hogy érdemi munkát folytatnának és tennének a közjóért ilyen nehéz időkben és konstruktív, megfontolt, felnőtt politikát folytatnának, ismét visszaélnek a rájuk ruházott közhatalommal. Horatius Flaccus egy gondolata jól mintázza a gyurcsányi viselkedést: „Sohasem lehet hűséges szeretőd férfi, ki ajkadat durván marja".

Nem csupán a magyar nép, de a többi baloldali pártnak is intő jel lehet, miképpen hagyja rendszeresen cserben és figyelmen kívül azokat, akikkel elméletileg egy bárkában evez. Gyurcsány és az újonnan létrehozott politikai képződménye, az árnyékkormány, ismét felhívja a figyelmet arra, amit kormányzása alatt számos alkalommal bebizonyított már a bukott miniszterelnök:

Gyurcsány gondolkozás nélkül hátat fordított a magyar népnek mikor hazugsággal, csalással és erőszakkal tartotta magát hatalmon, elárulta a nemzeti érdeket amikor az országot a csőd szélére sodorta, most pedig elárulja és félre kívánja állítani jelenlegi szövetségeseit is.

Origo: Miért a 2010 előtti világ bukott politikusaival térnek vissza Gyurcsányék? Molnár Csaba például Gyurcsány Ferenc minisztere volt, Vadai Ágnes, Varju László, Arató Gergely és Kordás László pedig az államtitkárai, de Gy. Németh Erzsébet is veterán baloldali politikusnak számít, ahogy a volt MNB-alelnök Bodnár Zoltán sem új arc.

Ifj. Lomnici Zoltán: Ellentmondásos, hogy az állítólagos nemzetmentő alakulatot olyan személyekkel töltötték fel, akik kitartóan és szorgalmasan dolgoztak a nemzeti érdek ellen az elmúlt években. Einstein szerint „az őrültség definíciója ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen".

Erre is jó példa a hiteltelen baloldali politika újabb kreálmánya. Szolgálatra jelentkeznének azok, akik már tönkretették az országot egyszer. A DK-s árnyékkormány névsora ékes bizonyítéka annak, hogy nem lehet bízni bennük, hiszen mindent ígérnek, de semmit nem tesznek. Ha pedig tesznek, az nem jó az országnak. Ugyanazok az emberek, ugyanaz a stílus és más eredmény? Nem tűnik reálisnak. Még egy bizonyíték amellett, hogy miért döntöttek jól a magyarok mikor az ország kormányrúdját kivették Gyurcsány kezéből.

Az őszödi beszédben elhangzottak úgy látszik ma is érvényesek: hazudnak és nem csinálnak semmit ami az országnak jó lenne.

(„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este" – Gyurcsány Ferenc) Ráadásul még saját szövetségeseiken is könnyedén átlépnek, megkerülve őket. Érdekes, hogy Dobrev Klára, a „felelőtlen kormányzás, a tudás, a szakértelem teljes hiánya" címszavakkal hirdeti meg új politikai projektjét, miközben

Gyurcsányné Forrás: MTI/Kovács Anikó

Origo: A Gyurcsány-párt nagy visszatérője, Gréczy Zsolt kimaradt az árnyékkormányból. Ez azt jelenti, hogy a személye már Gyurcsánynénak is vállalhatatlan?

Ifj. Lomnici Zoltán: Látszólag úgy tűnik, van, ami a Demokratikus Koalíció számára is vállalhatatlan, valóságban az érintett, speciális módon exhibicionista politikus rehabilitálása már rég megtörtént a pártban, sőt a baloldalon.

Origo: Ön szerint Gyurcsány Ferenc papíron miért nem tagja a felesége „árnyékkormányának"? Talán „alternatív köztársasági elnök" vagy „fake házelnök" szeretne lenni?

Ifj. Lomnici Zoltán: Sokan úgy látják, hogy

A hasonlat erejével élve a DK Gyurcsány Ferenc mentőöve, amely a víz felszínén tartja, egyúttal a mostani akcióval folytatódik a többi baloldali formáció víz alá nyomása.