Szerdán az oktatás világnapján 17 órakor az előzetes tervek szerint gyülekezni kezdtek a sztrájkoló tanárok és diákok. Több helyszínen és számos formában tiltakoztak az oktatásirányítás ellen, méltóbb munkakörülményeket követelve, illetve kiállva a Kölcsey gimnázium azon pedagógusai mellett, akiket azután bocsátottak el, hogy korábban többször is részt vettek a tanárok polgári engedetlenségi megmozdulásaiban.

Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Korábban a VG is beszámolt a szerda reggel óta tartó sztrájkról, amelynek során élőláncokkal, demonstrációkkal, hídfoglalással hívják fel a figyelmet a tanárok helyzetére. Este a Kossuth téren koncerttel egybekötött tüntetés lesz este hétkor. 

A fővárosban a Széll Kálmán tértől egészen a Keleti pályaudvarig húzódó élőlánc megalkotásába kezdtek diákok, a szülők és a tanárok,

a tiltakozáshoz nemcsak az általános és középiskolák csatlakoztak, hanem a többi között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is maradnak el magyar nyelvű órák a sztrájk alatt. 

Szolidaritását fejezte ki több szakszervezet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos sztrájkjával, valamint a tanárokkal és az őket segítők követeléseivel. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke felszólította az elbocsátott pedagógusok munkáltatóit, hogy helyezzék vissza őket a munkájukba. 

Nagy László, a Kölcsey Ferenc Gimnázium sztrájkbizottságának elnöke azt mondta: az intézményben 45 tanár lépett sztrájkba, köztük ő maga is. Hat órája lett volna, ebből négyet meg kellett tartania, egy szakórája és egy osztályfőnöki órája maradt el. „Ez nem sztrájk, így lehetetlen sztrájkolni” – mondta. 

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke arról beszélt, hogy 

az előzetes jelzések alapján 13-14 ezren vesznek részt az országos sztrájkban, ez több mint 200 iskolát jelent. 

Szólt arról is, hogy egy éve ezen a napon fogalmazták meg a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) közös követeléseiket. Szolidaritását fejezte ki velük az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés , a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége. 

A Budapesti Közlekedési Központ  közlése szerint a demonstráció miatt lezárták a Margit hidat, a Margit körutat a budai hídfő közelében, illetve a Szent István körutat is. Korlátozásra kell számítani a Jászai Mari tér és a Kossuth Lajos tér környékén.

A Tanítanék Mozgalom a Facebook-posztjában közölte, hogy országszerte több száz iskolában több ezer tanár demonstrál polgári engedetlenséggel, sztrájkkal, szolidaritási akciókkal az oktatás és az oktatási dolgozók helyzetének javítása érdekében. 

A Kossuth téren 19:00 körül az első zenekart követően a tüntetés szervezői léptek színpadra, akik megköszönték a demonstrálók részvételét a hídfoglalásban. A helyszíni beszámolók  szerint.

megtelt a Kossuth tér, az Alkotmány utca közepéig állnak az emberek. 

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A teret megtöltő tömeg előtt Törley a Tanítanék Mozgalom alapítója elmondta, évek óta küzdenek az oktatási rendszer megújításáért.

Mostanra a tanárhiány olyan méreteket öltött, hogy szembe kell néznünk azzal: az oktatási rendszer összeomlott és maga alá temet mindenkit, tanárt, szülőt, diákokat, a gyerekeket 

– mondta. Közölte, mozgalma két alapvető követelést fogalmazott meg, amelyek nélkül nem lehet ráfordulni az oktatási rendszer még megoldandó problémáira. Ezek pedig a pedagógusok sztrájkjogának helyreállítása és az azonnali intézkedés a pedagógusok munkakörülményeinek és bérhelyzetének javítása érdekében – közölte Törley Kata. 

A rendezvény házigazdája Molnár Áron színész, a noÁR Mozgalom alapítója arról beszélt, a tüntetésnek és a koncertnek az a célja, hogy sztrájkalapot gyűjtsenek a sztrájkban, a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak. Glonczi László roma aktivista azt hangsúlyozta, a sztrájk alapvető jog és együttesen kell követelni a pedagógusok számára a béremelést és a szabad véleménynyilvánítást. 

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója azt hangoztatta, a diákok sokan vannak és okosak, ezért veszélyesek a hatalomra. Pilz minden ágazati szakszervezetet a pedagógusok melletti általános sztrájkra szólított fel.  

Walton Viki magyartanár, drámapedagógus a Szülői Hang képviseletében, azt mondta, a magyar oktatás halott, de – mint fogalmazott – „ezt nem engedhetjük”. Szavai szerint a szülőknek lehet és kell változtatni, mivel őket nem lehet megfélemlíteni.