Közélet

Nukleáris robbanófej szállítására képes rakétákat lőhetett Ukrajnára Oroszország

Ukrajna két nyugati városában is találtak olyan rakétamaradványokat, amik a szovjet időben tervezett X-55-ös rakétákhoz tartoztak. Ezt a rakétatípust atomtöltetek célba juttatására tervezték. Ukrán tisztviselők szerint a rakétákban nem volt nukleáris robbanófej, illetve a megtalált maradványokon sem észleltek rendellenes sugárzást.

Oroszország nukleáris robbanófej szállítására alkalmas rakétát lőtt ki Kijevre – írta meg a BBC. Az ukrán hadsereg közleménye szerint Ukrajna két nyugati városában is szovjet gyártmányú X-55 cirkálórakéta töredékeket találtak. Ez a típusú rakéta képes atombombát szállítani.

Fotó:  Anatoli Stepanov / AFP

A rakétákat arra használják, hogy kimerítsék országunk légvédelmi rendszerét 

– mondta egy ukrán tisztviselő. Hozzátette, hogy a töredékek vizsgálatakor nem észleltek rendellenes radioaktív sugárzást.

A főtitkára szerint nem engedhető meg, hogy az oroszok győzzenek

Stoltenberg szerint a NATO feladata Ukrajna támogatása és annak megakadályozása, hogy a háború átterjedjen más országokra.

Szakértők szerint Oroszország kimeríthette a rakétakészleteit az elmúlt hetek folyamatos bombázása közben. A fejlettebb rakéták hiánya miatt alkalmazhatják a szovjet érából maradt hordozórakétákat. Oroszország nem kommentálta a vádakat.

Egy Kijevben tartott csütörtöki tájékoztatón Mikola Danyliuk katonai tisztviselő bemutatta a jelenlévő újságíróknak a megtalált talált X-55 cirkálórakéta maradványát – írta a BBC. Elmondta, hogy 

ezeket a fegyvereket úgy tervezték, hogy egy előre betáplált koordinátát, stratégiai fontosságú célpontokat találjanak el.

 Brit szakértők szerint ezt a típust arra tervezték, hogy a nukleáris fegyvereket célba juttassák.

Az ukrán tisztviselők azt is elmondta, hogy az ukrán városokra kilőtt rakétákból eltávolították a nukleáris robbanófejeket és hagyományossal helyettesítették őket. Danyliuk kiemelte, hogy a rakéták így is jelentős pusztítást képesek véghez vinni.

Ezt bizonyítja a legutóbbi csapás, amikor egy X-55 rakéta eltalált egy lakóépületet 

– mondták a tisztviselők.

Csütörtökön egy időre egész Ukrajnában légiriadó volt, mivel a hadsereg információi szerint orosz hadirepülőgépek újabb rakétacsapásokra készültek. Végül a légiriadót lefújták.

London szerint atomtöltet hordozására kifejlesztett rakétákat lőttek ki az oroszok

Stratégiai céllal löveti ki robbanótöltet nélkül a régi atombombáit Oroszország.

 

rakéta Ukrajna nukleáris töltet
Kapcsolódó cikkek