Váratlan fordulat: már Biden sem hisz az ukránok győzelmében

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2022. december 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (b) fogadja Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Háznál 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Vágólapra másolva!
A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva azt írta: az amerikaiak felajánlották Ukrajna 20 százalékát az oroszoknak, cserében a békéért. Az ajánlatot a CIA igazgatója vitte januárban titokban Moszkvába. Az oroszok azonban elutasították, mert biztosak a győzelemben - írta a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója titokban Kijevbe utazott, hogy egyeztessen Volodimir Zelenszkijvel egy amerikai békeajánlat kapcsán – adta hírül a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci-német lap csütörtökön, magas rangú német külpolitikusokra hivatkozva.

– nagyjából az ukrajnai keleti Donbász régió méretét.

Az NZZ által megszólaltatott német politikusok szerint Biden el akart kerülni egy elhúzódó háborút Ukrajnában, ezért ajánlotta fel a területet a béketerv részeként. Amikor pedig Ukrajna és Oroszország is elutasította az ajánlatot, a Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy Abrams harckocsikkal látja el Kijevet – írja a svájci lap.

Tény: az Egyesült Államok január 25-én jelentette be, hogy hosszas vita és mérlegelés után akár 31 darab M1 Abrams harckocsit is küld Ukrajnának. A jelentések szerint a tankok megérkezése hónapokig is eltarthat. Ha igaz az NZZ cikke, akkor a harckocsik is a nyomásgyakorlást szolgálhatják: rá akarják kényszeríteni az oroszokat a békére.

A svájci lap állításait az amerikaiak és az oroszok is tagadják.