Megtalálták az igazi fogyókúrás csodaszert, és nem is kell érte messzire mennünk

fogyás súlyvesztés
Vágólapra másolva!
A vér koffeinszintje befolyásolhatja a testzsír mennyiségét, ez pedig összefüggésben van a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával.
Vágólapra másolva!

Egy új tanulmány genetikai markerek segítségével határozottabb összefüggést állapított meg a koffeinszint, a testtömegindex (BMI) és a kettes típusú cukorbetegség kockázata között.

A svédországi Karolinska Intézet, a brit Bristoli Egyetem és a londoni Imperial College London kutatócsoportja szerint a kalóriamentes koffeintartalmú italokat a testzsírszint csökkentésének lehetséges eszközeként lehetne vizsgálni.

„A genetikailag előre jelzett magasabb koffein-koncentráció a vérplazmában alacsonyabb BMI-vel, és testzsírtömeggel volt összefüggésben, valamint kapcsolatban volt a kettes típusú diabétesz alacsonyabb kockázatával is" – írták a szerzők a publikációban, amely a rangos BMJ Medicine című orvosi szakfolyóiratban jelent meg. Azt is megjegyezték, hogy a koffein kettes típusú cukorbetegségre gyakorolt hatásának körülbelül a felét a becslések szerint a BMI-csökkenés közvetítette.

A tanulmányban 10 000 ember adatait vették figyelembe, amelyeket meglévő genetikai adatbázisokból gyűjtöttek, és a koffein lebomlásának sebességével összefüggésbe hozható specifikus génekben vagy azok közelében található variációkra koncentráltak. Általánosságban elmondható, hogy a CYP1A2-t és az azt szabályozó AHR nevű gént érintő variációkkal rendelkező emberek hajlamosak lassabban lebontani a koffeint, így az tovább marad a vérben. Ugyanakkor általában kevesebb koffeint is hajlamosak fogyasztani.

Forrás: PhotoAlto/Alix Minde

A Mendel-féle randomizációnak nevezett megközelítést alkalmazták a variációk jelenléte, a diabéteszhez hasonló betegségek, a testtömeg és az életmódbeli tényezők közötti valószínűsíthető ok-okozati összefüggések meghatározására.

Míg a koffeinszint, a testtömegindex és a kettes típusú cukorbetegség kockázata között jelentős összefüggés mutatkozott, a vérben lévő koffein mennyisége és a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a pitvarfibrilláció, a szívelégtelenség és a stroke között nem volt kapcsolat.

Miért fogyaszt a kávé? Ez lehet a válasz

Korábbi tanulmányok a koffeinfogyasztás mérsékelt és relatív növelését már összefüggésbe hozták a jobb szívegészséggel és az alacsonyabb testtömegindexszel. Fontos ugyanakkor szem előtt tartani azt is, hogy a koffein szervezetre gyakorolt hatásai nem mindig pozitívak, így itt is érdemes mértékletességre törekedni. Az új tanulmány fontos lépés annak felmérésében, hogy mi a koffeinfogyasztás ideális szintje.

„A vizsgálatok kimutatták, hogy a koffeinbevitel súly- és zsírtömeg-csökkenést eredményez, de a koffeinbevitel hosszú távú hatásai ismeretlenek" - írják a kutatók.

Forrás: Pexels

A kutatócsoport szerint az itt kimutatott összefüggés annak tudható be, hogy a koffein növeli a szervezet hőtermelését és a zsír oxidációját (a zsír energiává alakítása), amelyek fontos szerepet játszanak az általános anyagcserében.