„Szerintem ez apának nagyon tetszene” – egy évvel a tragédia után még mindig napi szinten gondol apukájára Suhajda Szilárd kisfia





Tavaly márciusban indult utolsó útjára az elhunyt hegymászó. Suhajda Szilárd özvegye, Legindi Tímea most az elmúlt év nehézségeiről mesélt, és arról, hogy élik meg kisfiával a családfő hiányát.



Megosztás
Szerző: Mona
Létrehozva: 2024.03.28.
Suhajda Szilrád Legindi Tímea évforduló

Suhajda Szilárd 2023. március 23-án indult el utolsó expedíciójára, melynek keretében mesterséges oxigénpalack használata nélkül szerette volna elérni bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát.

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd éppen egy évvel ezelőtt vágott neki a tragédiával végződő útnak Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Suhajda Szilárd éppen egy évvel ezelőtt indult utolsó útjára...

Ekkor ölelte meg utoljára feleségét és kisfiát. Akkor egy ország szorított a hegymászóért, ám Szilárd soha többé nem tért vissza. Legindi Tímea exkluzív interjúban mesélt a Mokkának arról, hogy vannak a tragédia óta. Visszaidézte a búcsú előtti pillanatokat, azt, hogy mit érzett akkor, amikor férje útnak indult álma megvalósítására.

Egy-egy ilyen búcsú alkalmával nem gondolsz abba bele, csak egy kicsit, hogy mi van, ha utoljára találkoztok.” 

Mint ahogy mászás közben sem gondolhatsz arra, mi van, hogyha meg fogsz halni, mert ez az érzés megbénítana.

„Valahogy így van ez a mindennapi életben is, nem gondolod ezt annyira komolyan. Nem azért, mert azt hiszed, veled ez nem történhet meg, hanem egyszerűen nem lehet félelemben élni onnantól kezdve két hónapon át” – kezdte Tímea.

Legindi Tímea
Az özvegy, Legindi Tímea exkluzív interjút adott egy évvel a tragédia után Fotó: TV2/Mokka

Tímea és Soma minden nap emlegetik Szilárdot

Szilárd 2023 áprilisában kezdte meg első akklimatizációs köreit. Májusban elérte az alap, a kettes, a hármas, a négyes tábort, a 8700 méteres magasságot, majd május 23-án csúcstámadásra indult. A magyar hegymászó május 24-én 8795 méteres magasságból adott utoljára életjelet magáról. Akkor azt gondolta, 3-4 óra múlva elérheti a csúcsot. Tímea úgy érzi, azt, hogy ő felelt az expedíció kommunikációjáért, ezért a keresés és a mentés minden mozzanatáról tudott, folyamatában segített neki feldolgozni, hogy a legtragikusabb forgatókönyv felé tartanak. Arra azonban, hogy a fiának elmondja édesapja halálhírét, nem készült fel. Szakértő segítségét kérte, hogy ötéves fiával közölje a rossz hírt. Azóta a halálesetről nem beszélnek, akkor és ott az óvodás kisfiú megértette, hogy mi történt. Persze nem telik el úgy nap, hogy ne emlegetnék a családfőt. 

Szerintem ez apának nagyon tetszene

– mondta a kis Dominik például az egyik nap, amikor legóból épített valamit, mert emlékszik rá, hogy Szilárd is nagyon szeretett legózni. Mégis Tímea félelme a jövőt illetően, hogy Soma emlékei idővel elhalványulnak apukájáról.

Nagyon sok mindenben hasonlítanak egymásra, jó kapcsolatuk volt.

„A hétfő volt az a nap, amikor Szilárd vitte óvodába és ő is ment érte, ilyenkor közös programot csináltak, szuperül elvoltak. (…) Most sok feladatom van. Izgulhatnék, hogy mi lesz jövő héten, mi lesz tíz év múlva, de attól nekem könnyebb nem lesz, sőt lehet, hogy saját magamat helyezném nyomás alá. Próbálok mindig az adott szituációban lenni, és azzal foglalkozni, ami aktuális. Például, hogy egyszer vagy kétszer járjon logopédushoz” – mondta, majd azt is kifejtette, mit szólna ahhoz, ha gyermeke édesapjához hasonlóan valamilyen extrém sportot, hivatást, a hegymászást választana magának egyfajta hivatásként.

Nem hiszem, hogy túl boldog lennék, ha igazán magas hegyek felé venné az irányt.

„Egyébként felnőtt korában őt sem tudom egy székhez kötözni, ahogy Szilárddal sem tettem meg. Mert ő sem ugyanaz az ember lett volna, ha nem valósítja meg az álmait” – mondta az özvegy.





 





Ezeket olvastad már?
Alulról fotózták a TV2 sztárjának popsiját, már nem is lehetne ennél kerekebb

Alulról fotózták a TV2 sztárjának popsiját, már nem is lehetne ennél kerekebb

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

Meglepő titkokat árult el a Házasság első látásra egyik szereplője

Meglepő titkokat árult el a Házasság első látásra egyik szereplője

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás