Függetlenség napi vérengzés: elfogták a támadót, aki több embert, köztük egy gyereket is agyonlőtt

Highland Park, 2022. július 5.
Székek az úttest szélén Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson 2022. július 4-én. A lövöldözésben legkevesebb hatan életüket v
Highland Park, 2022. július 5. Székek az úttest szélén Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson 2022. július 4-én. A lövöldözésben legkevesebb hatan életüket vesztették, több tucat sérültet kórházba szállítottak. A rendőrség a lövöldözéssel kapcsolatban őrizetbe vett egy 22 éves férfit, Robert E. Crimót. MTI/AP/Daily Herald/John Starks
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a chicagói vérengzés feltételezett elkövetőjét, a 22 éves Robert E. Crimót, aki legalább hat embert megölt és többtucatnyit megsebesített az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson hétfőn - jelentette be a helyi rendőrség.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok életkora nyolctól 85 évig terjed - mondta el egy egészségügyi forrás. A meggyilkoltak egyike mexikói állampolgár volt - írta egy mexikói külügyi tisztségviselő a Twitteren.

A lövöldözés Chicago egyik elővárosában, Highland Parkban történt. A települést körülbelül 30 ezren lakják, közel 90 százalékuk fehér bőrű. A lakosság mintegy harmada zsidó.

Az elkövető - egy környékbeli lakos - egy épület tetejéről adta le a lövéseket, indítékáról egyelőre semmit sem tudni.

Highland Park rendőrsége elmondta, hogy vádat emelnek a lövöldöző ellen, akit órákkal később sikerült elfogni. A nyomozásban a megyei és a helyi rendőrség, illetve a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz. Rajtuk kívül még többtucatnyian csatlakoztak a vizsgálathoz.

Székek az úttest szélén Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol egy fegyveres tüzet nyitott az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson, 2022. július 4-én Forrás: MTI/AP/Daily Herald/John Starks

Médiainformációk szerint az elkövető nyolc hónappal korábban hátborzongató videót tett fel az internetre, ahol meglehetősen aktív volt. Ebben egy hang a következőt mondja:

Az elmúlt időszakban több fegyveres vérengzés történt az Egyesült Államokban. Június 2-án az Oklahoma államban található Tulsa egyik kórházában lövöldözött egy fegyveres, aki négy emberrel végzett. Május 24-én a texasi Uvalde város egyik általános iskolájában csapott le egy fegyveres. Akkor 19 gyerek és három felnőtt - köztük az elkövető - halt meg. Napokkal korábban a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy áruházban, megölve tíz embert. A mészárlások miatt újra fellángolt a vita a fegyvertartás reformjának szükségességéről.