Elsöprő siker az árstop a vásárlók körében

Egyelőre csak találgatnak a kiskereskedők azzal kapcsolatban, milyen piaci hatásai lesznek az árstopnak, bár az intézkedés ­miatt máris kritika érte a kormányt. Hiá­ba viszont a baloldal berzenkedése, a vásárlók körében elsöprő sikere van a bejelentésnek szerte az országban.

2022. 01. 15. 7:44
null
Debrecen, 2020. június 3. A COVID-19 járvány gyengülésére reagáló könnyítések és a tavaszi zöldségek, gyümölcsök iránti érdeklõdés hatására élénkül a debreceni Nagypiac forgalma, ahol kofák, õstermelõk és szakboltok kínálják a portékát. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csak a részletek ismeretében lehet látni az árstop piaci hatásait, akár a kínálat alakulása, akár a kereskedők gyakorlati megoldásai kapcsán – jelezte a Magyar Nemzetnek a kisebb boltokat és a hazai láncokat is jegyző Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Neubauer Katalin elmondta: a cégek megkezdték a felkészülést a februári árszabásra, így például az adatgyűjtéseket, amelyek a tavaly október 15-i állapotokat idézik fel a meghatározott árukörben.

Már megkezdték a kereskedők a felkészülést az új árszabásra. Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

– A boltosok egyelőre kigyűjtik, hogy milyen árakon értékesítettek, de még sok a kérdés. Például azt is tudni kell majd, hogy a 2,8 százalékos tej esetén a friss vagy a tartós, UHT-tejek, a bio vagy laktózmentes termékek is mind érintettek-e, vagy pél­dául a csirkehús esetén valamennyi alkotórész, például a csirke far-háton kívül az előre pácolt, csomagolt alapanyag is a követelmény alá esik-e – sorolta. 

A főtitkár megjegyezte: az online pénztárgépekből gyűjtött bevételi jelentésekből nem lehet termékenként megállapítani, hogy a mértékadó októberi időpontban pontosan milyen áron adta egy kereskedő a konkrét árucikket. Főleg azokban az üzletekben esélytelen az egykori fogyasztói árak felidézése, ahol nincs számítógépes készletnyilvántartás vagy raktárkezelő program.

– A részletek ismeretében tudnak lépéseket tenni az üzletek. 

Attól azonban nem kell tartani, hogy az árrögzítés hatására jelentősen megváltozik majd a jellemző élelmiszer-fogyasztási trend vagy valamely alapvető terméknél készlethiány, esetleg az import túlsúlya uralkodna el. 

Nem számítunk megrázó változásokra az értékesítésben vagy a beszállítói rendszerben – állapította meg Neubauer Katalin.

A nagy multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség megkeresésünkre ugyancsak jelezte: a cégek várják a részletszabályozást, addig a saját üzletmenetükön belül vizsgálják az átállás körülményeit.

Az Egyenlő.hu patrióta szemléletű modern munkavállalói érdekképviselet elnöke a vásárlók oldaláról villantotta meg a bejelentés azonnali hatását. Bubenkó Csaba lapunkkal közölte: már rengeteg helyről kaptak visszajelzést az inflációlassításról, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy ez nem pártpolitikai kérdés, mindenki üdvözli a pénztárcakímélő intézkedéseket. 

– A vidéki embernek mondhat a baloldal bármit, a vásárlók a saját bőrükön tapasztalják, hogy a hatszáz forint az nem ötszáz. Inkább el kell ismerni: az, hogy a családok olcsóbban vehetnek alapvető élelmiszereket, többet ér, mint a hamis ígéretek 

– fogalmazott. Kiemelte, hogy özönlenek hozzájuk az árstopot elismerő vélemények, és azt is többen jelezték már, hogy érzékelik a könnyebbséget az anyagiakban, például a napokban érkező megemelt nyugdíjakon is, amelyeknek máris nagyobb a vásárlóereje. 

 A vidéki Magyarországon tisztában vannak azzal az emberek, hogy a gazdasági teljesítményünk teszi lehetővé a bátrabb fogyasztást. Fotó: Teknős Miklós

Bubenkó Csaba szerint a fogyasztók ebben a kérdésben úgy gondolkodnak, hogy az eddigi bőséges forgalomból ítélve is számítani lehet rá, hogy átugorják az árkorlátot a boltok, mert ha nem lenne rajta bármennyi haszon is, nem mindegyik árulná az alapvető élelmiszereket, ami pedig kötelező lesz. 

– Emellett azt is látják, hogy a gazdasági eredményeink teszik lehetővé a támogatásokat, a bér- és nyugdíjemeléseket, amelyek már éreztetik a hatásukat. Erre legfeljebb ismét csak ostoba beszólásokat lehet pufogtatni a baloldalon. 

Holott az számít, hogy biztonságban van az emberek megélhetése – jegyezte meg. 

Az Egyenlő.hu elnöke szerint alapvető fontosságú, hogy a vidéki Magyarországon mára megszokták az emberek, hogy aki akar, az dolgozhat, és nem közmunkából vagy segélyből kell eltartani a családját. Szavai szerint a támogatásokkal együtt ez jóval meggyőzőbb, mint a politikai indíttatású kritika vagy az alaptalan ráígérgetés. 

– Mindenki méltányolja az intézkedést, hogy érkezik az újabb kormányzati segítség

– hívta fel a figyelmet az érdekképviselő.

Hozzá nem értők kritikája Miközben 2010 előtt a Gyurcsány-kormány emelte az egekbe az alapvető élelmiszerek áfáját, majd arra is nemmel szavaztak, amikor a Fidesz–KDNP-kormány öt százalékra csökkentette az adót több terméknél, a baloldal máris azzal kritizál, hogy ­miért nem a lengyel példát követjük az élelmiszeráfa nullára csökkentésével. Azzal azonban nincsenek tisztában, hogy erre a jelenlegi uniós szabályozás, a tagállamok által egységesen elfogadott irányelvek miatt nincs mozgástere a magyar kormánynak. Eszerint a csirke- és sertéshús, valamint a tej már most is ötszázalékos áfakulcsát például a közösségi jogszabályok szerint sem eltörölni, sem pedig tovább csökkenteni nem lehetne. A Niveus Consulting Group adótanácsadó cég jogi partnere, Fischer Ádám lapunknak jelezte: az irányelvben meghatározott áfamentes ügyleteken túl semmi másnak nem lehet 0 százalék a forgalmiadó-kulcsa, ezen termékek és szolgáltatások között márpedig a szóban forgó élelmiszerek nincsenek benne. – Az alapvető élelmiszereknél nincs lehetőség arra, hogy a kormány eltörölje az áfát. Azzal, hogy a lengyel kormány ezt meglépte, az EU-jogba ütköző módon járt el – szögezte le a szakértő.

Borítókép: Az elmúlt időszakban élénkült a debreceni Nagypiac forgalma is. (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.