Ukrán polgármester: Három nap alatt elfoglalnánk Magyarországot!

Borisz Filatov, Boris Filatov
Vágólapra másolva!
Miután Dnyipro polgármestere, Borisz Filatov nyomdafestéket nem tűrő módon, trágár kifejezéssel szidta Orbán Viktor miniszterelnököt, Magyarországot pedig azzal fenyegette meg, hogy három nap alatt elfoglalná az ukrán hadsereg, amennyiben hazánk nem lenne a NATO-tagja, reagált az ukrán politikus szavaira Nagy János államtitkár. A Miniszterelnöki Iroda vezetője visszautasította az ukrán politikus vádjait, majd emlékeztette a történelmi tényekre Dnyipro vezetőjét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Nagy János, a Miniszterelnöki Iroda vezetője közösségi oldalán reagált Dnyipro polgármesterének gyalázatos szavaira.

„Megértjük a lelkiállapotát, szörnyű dolog lehet mindennap úgy indulni a munkába, hogy városának a lakóira halálos bombazápor hull" – üzente a dnyiprói polgármesternek küldött videójában Nagy János államtitkár. A Miniszterelnöki Iroda vezetője szerint viszont ebben a helyzetben épp Borisz Filatovnak kellene erkölcsi és politikai példát mutatnia.

– jelentette ki Nagy János, aki emlékeztetett, hogy

a háború kezdete óta több százezer ukrán menekültet fogadtunk be, segítettük a megsebesült katonák gyógyulását, és folyamatosak a humanitárius kamionszállítmányok Kárpátaljára és Ukrajna más területeire.

Borisz Filatov Forrás: facebook.com - Boris Filatov

Az államtitkár emellett részletesen reagált Dnyipro polgármesterének gyalázkodásaira is. Filatov azokon a sajtóhíreken húzta fel magát, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök az MCC médiakonferenciája után tartott háttérbeszélgetésen senki földjének nevezte Ukrajnát. Nagy János erről most azt mondta:

„Polgármester úr, a magyar miniszterelnök nem az ön hazájára gondolt, hanem arról a frontszakaszról beszélt, ahol brutális és kegyetlen harcok dúlnak. Ha megnézik az ott készült képeket és videófelvételeket, valóban inkább Afganisztánra hasonlítanak. Mivel láthatólag kicsi az esély, hogy hamar véget ér az ottani háború, és újraindulhat az élet, így azt szomorúan, de joggal nevezhetjük senki földjének" – magyarázta az államtitkár.

Filatov szerint a magyarokat Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában is utálják, amihez külön tehetség kell. Nagy János szerint az, hogy kit utálnak, igencsak szubjektív.

– szögezte le.

Nagy János visszautasította Borisz Filatov azon vádját, hogy Magyarország a zsarnokok kedvében járt volna a világháborúk idején, azzal, hogy ez épp olyan ferdítés, mint a többi indulatos kifakadása.

A Miniszterelnöki Iroda vezetője arra is felhívta Filatov figyelmét, hogy ha valaki

egy ország polgármestere, mely ország nevének az a jelentése, hogy a határnál, akkor illene tudnia, hogy mennyire nehéz és mennyire kockázatos a nagyhatalmak peremvidékén és a nagyhatalmak folyamatos szorítása alatt egyensúlyozni.

„Tény, hogy nekünk, magyaroknak a XX. században sokszor nem sikerült" – tette hozzá.

Ami a szovjeteknek és az utódaiknak való megbocsátást illeti, Nagy János emlékeztette Dnyipro polgármesterét, hogy

a Vörös Hadsereg legerősebb egységeit éppen az ukrán katonák alkották, akik részt vettek az 1956-os forradalom leverésében is Budapesten.

De az államtitkár azt is helyteleníti a videónyilatkozatában, hogy az egy ideig a nácikkal együttműködő személyeknek állítanak Ukrajna-szerte szobrokat, akik zsidó és lengyel állampolgárok kiirtásában vettek részt.

– jegyezte meg.

Végül Nagy János arról is beszélt, hogy mi, magyarok, nem ernyő alá kerültünk – Filatov arra biztatta Magyarországot, lépjen ki az EU-ból és a NATO-ból, és akkor három nap alatt elfoglalnak minket –, hanem bizonyíthatóan ezeregyszáz éves történelmünk során harcoltuk ki, hogy a Nyugat teljes jogú tagjai legyünk.

Közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról itt olvasható, Nagy János államtitkár videója pedig alább tekinthető meg teljes egészében: