A britek atomháborúba sodornák a világot

Vágólapra másolva!
Oroszország kénytelen lesz reagálni abban az esetben, ha Nagy-Britannia ténylegesen átadja az atomtölteteket Ukrajnának, ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Nem kellett sokat várni Oroszország válaszára annak kapcsán, hogy a brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy Nagy-Britannia olyan lövedékeket adna át Ukrajnának, amelyek szegényített urániumot tartalmaznak. Ennek veszélyeiről a V4NA ebben a cikkben számolt be. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy

a Nyugat elhatározta, hogy nem szavakban, hanem tettekben harcol Oroszországgal az utolsó ukránig. Ha a kollektív Nyugat nukleáris komponensű fegyvereket kezd használni, Moszkva kénytelen lesz reagálni.

Vlagyimir Putyin Forrás: Origo

Ez alighanem azt jelentené, hogy Nagy-Britannia meggondolatlan lépése egyetlen karnyújtásnyira sodorná a világot az atomháborútól, ahelyett, hogy a tűzszünetet segítenék elő. A brit bejelentésre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is reagált, aki rendkívül borús jövőt képzel el.

szögezte le Oroszország külügyminisztere, aki egy újságírói kérdés után arra is utalt, hogy a helyzet a harmadik világháború kirobbanása felé is veheti az irányt a Nyugat miatt.

Az urániumot tartalmazó lövedékek Ukrajnának történő átadására vonatkozó terveket a konfliktus további eszkalálódásának kockázatával járó lépésnek tartja a londoni orosz nagykövetség is, amely egy közleményben reagált a hírekre.

A brit fegyverszállítások Kijevbe, különösen az ilyen érzékeny típusúak, a helyzet további destabilizációjához vezetnek, és ellentétben állnak a nemzetközi jog normáival

– írja a nagykövetség, majd leszögezi:

“E fegyverek radioaktivitása, magas toxicitása és rákkeltő hatása jól ismert. A szegényített urán alkalmazásának következményei közé tartozik a rákos megbetegedések számának növekedése a lakosság körében és hatalmas környezeti károk az ukrán területen, ahol a fegyvereket használják. Mindezekről a szerbiai és iraki civilek tudnak mesélni, akik még mindig érzik az ilyen akciók hatásait. Maga Nagy-Britannia vezetése, amely közvetlenül részt vett ezekben a konfliktusokban, aligha felejtette el ezt”.

Az orosz nagykövetség hozzátette, hogy a britek a pusztítást és a maximális kár okozását választanák, a brit vezetés érvelése pedig arról, hogy hajlandó segíteni “Ukrajna újjáépítésében”, további cinizmust ad a történéseknek.

– írja, végül figyelmeztette Londont, hogy ne lépjen át egy újabb veszélyes vonalat az “Oroszország legyőzésére irányuló mániákus törekvésében”.

Az USA ennek ellenére a tűzszünetet és a béketárgyalásokat sem kívánja elősegíti, ehelyett inkább úgy döntött, hogy az Abrams harckocsik egy régebbi változatát adja át Ukrajnának a szállítások felgyorsítása érdekében.

Anatolij Antonov, az Egyesült Államok orosz nagykövete ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

Oroszországnak oka van attól tartani, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek egy része a “feketepiacra” kerülhet.

Hozzátette, hogy az amerikai fegyverszállítások erősítik Kijev büntetlenségének érzését, és “az ukrán válság földrajzi kiterjedését provokálják”.