Magyar gazdaság

Agyonverik drágulásban Európát a magyar pizzák

Ma van a pizza világnapja, de Magyarországon szép lassan luxustermékké válik ez a közkedvelt étel: sehol nem drágult ugyanis olyan mértékben az olaszok nemzeti eledele, mint nálunk.

Szomorúbbra sikerült a pizza idei világnapja, amelyet ezúttal is február 9-én, azaz ma ünnepelnek. Ezúttal viszont nem arról szólnak a hírek, mennyire finom és közkedvelt világszerte az olaszok nemzeti eledele, hanem sokkal inkább arról, hogy milyen iszonyatos ütemben drágul a kör alakú tésztaétel. Magyarország pedig ebben is az élre tör: sehol nem drágultak annyira a pizzák Európában, mint nálunk. 

Italian,Pizza,Is,Cooked,In,A,Wood-fired,Oven.
Italian pizza is cooked in a wood-fired oven.
Fotó: Shutterstock

Az Eurostat adatai szerint egyetlen év alatt az Európai Unióban átlagosan 15,9 százalékos pizzainflációt mértek, azaz 2021 és 2022 decembere között ennyivel emelkedett átlagosan a pizzák ára az unióban. Ez még a „fogyasztható” kategóriába esik, ám ha jobban a számok mögé nézünk, akkor már sokkal szomorúbb információra is bukkanhatunk. 

Toronymagasan Magyarországon emelkedett ugyanis a legnagyobb mértékben a pizzák ára, 46 százalékkal kerülnek többe, mint 2021 decemberében. 

Még a dobogó másik két helyezettjét, Litvániát (39 százalék) és Bulgáriát (37 százalék) is bőven felülmúlja a magyar pizzák drágulása. 

Olaszországban, a pizzák hazájában például az átlag alatt, mindössze 10 százalékkal emelkedtek az árak, ám ez is elég volt ahhoz, hogy az itáliai séfek kongatni kezdjék a vészharangot. Különösen, mert vannak olyan pizzériák, ahol az alapanyagok jóval nagyobb mértékben drágultak, mint a végső termék, ezáltal egyre kevésbé éri meg az üzemeltetés. 

javított_A pizzák inflációs rátája az EU-ban
 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) külön a pizzák árát nem tünteti fel, de a 46 százalékos drágulás reálisnak tűnik egy másik közkedvelt gyorsétel, a hamburgerek példája alapján. 2021 decemberében egy átlagos hamburger 907 forintba került, tavaly decemberben pedig már 1320 forintba, ami több mint 45 százalékos emelkedés. 

Az élelmiszerek áremelkedése egyébként már egyre több magyarnak okoz gondot, egy friss felmérés szerint sokan úgy érzik, romlott az életszínvonaluk az élelmiszerek drágulása miatt. Nem meglepő, hogy ezt már a boltok is érzik, és előbb-utóbb megállhat az irtózatos sebességű drágulás. 

Fordulóponthoz ért az élelmiszerek drágulása – Az Aldi után még egy nagy boltlánc jelentett be látványos árcsökkentést

Tarthatatlanná vált a helyzet, a beszállítók már néhány hete tartósan alacsony árakat kínálnak a kereskedőknek. A polcokon folyamatosan jelennek meg az olcsóbb termékek.

 

infláció statisztika drágulás világnap pizza
Kapcsolódó cikkek