RETRO RÁDIÓ

A héten tetőzhet az ötödik hullám Magyarországon





Már a héten tetőzhet az ötödik hullám – ezt mondta Rusvai Miklós virológus. Az omikron gyors terjedése okozhatja ezt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.01.23.
ötödik hullám

Szerinte a tetőzés után áprilisig még elhúzódhat az ötödik hullám. Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője mindehez hozzátette, hogy legfeljebb egy hét lehet hátra a járvány tetőzéséig. Az új fertőzöttek száma már a múlt héten is rekordokat döntött, pénteken már csaknem 16 ezer fertőzöttet regisztráltak. A lélegeztetőgépen levők és a napi halálozások száma viszont egyelőre még csökkenő tendenciát mutatott. Az ötödik omikron hullám első gócpontja Budapest volt és továbbra is a fővárosban a második legmagasabb a százezer lakosra vetített heti fertőzöttszám, de már nem sokkal „maradnak le” a nyugat-magyarországi megyék sem. Győr-Moson-Sopronban az elmúlt 7 napban 100 ezer lakosra vetítve 937 új fertőzöttet regisztráltak, és Vas, valamint Zala megye is közeledik hozzá. Budapest volt és továbbra is a fővárosban a második legmagasabb a százezer lakosra vetített heti fertőzöttszám, az első helyen pedig Pest megye áll.

Jelenleg az óvodai csoportok három százalékában van valamilyen járványügyi intézkedés. Az iskolákban a megváltozott protokoll értelmében sehol sincs tanügyi intézkedés – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a portfolio.hu kérdésére. Magyarországon az iskolás korú gyermekek is olthatóvá váltak, a kormány az oltás lehetősége miatt azonban már nem rendel el karantént teljes osztályok számára, ha koronavírusos eseteket találnak. Azoknak, akik már megkapták az oltást, továbbra is be kell járniuk az iskolába (hiába találkoztak pozitív esettel), csak akkor kerülnek karanténba, ha az oltás ellenére, pozitív lesz a koronavírustesztjük. Azok a diákok, akik nem kapták meg az oltást, öt napra kerülnek karanténba.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Az omikron hullám három szempontból teljesen új helyzetet teremtett itthon:

– Egyfelől annyira gyorsan terjed, hogy nincs idő érdemi kontaktkutatásra, és a fertőzési láncok megszakítására. Emiatt sokkal fontosabbá vált, hogy az egyes emberek hogyan viselkednek és mennyire felelősségteljesek.

– Másrészt szerencsére az omikron-variáns sokkal kevésbé okoz súlyos lefolyású betegséget, így a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a kórházak terhelése sem lesz akkora.

– Harmadrészt közben a nemzetközi adatokból kiderült, hogy a vírus képes áttörni a duplán oltottak védelmét, ezért felértékelődött a harmadik adag vakcina.

 

Amit mi tehetünk:

  • A legfontosabb és leghatásosabb eszköz az oltások felvétele (ha azt egészségügyi okok nem zárják ki). Mára nemzetközi konszenzus van arról, hogy az omikron-variáns miatt szükséges a 3. adag vakcina.
  • Gyerekek (5–11 és 12–17 évesek) vakcinációja, amelyről a döntést a szülők hozzák meg.
  • Gyógyszertárakban kapható gyorstesztek alkalmazása otthon.
  • Tünetek és betegség komolyan vétele, a tünetek esetén a közösségbe járás mellőzése. Főleg, hogy idehaza is megjelent a koronavírus és az influenza együttes fertőzése, a flurona.
  • Maszkhasználat, távolságtartás zárt közösségi terekben.




  • Ezeket olvastad már?
    „Rám fért már a pihenés” – ezt tervezi Zoltán, a csepeli hajléktalan, akinek 4 hónap után van végre hol aludnia

    „Rám fért már a pihenés” – ezt tervezi Zoltán, a csepeli hajléktalan, akinek 4 hónap után van végre hol aludnia

    Szerdától újra változnak az üzemanyagárak

    Szerdától újra változnak az üzemanyagárak

    Elvesztették a csatát – így látják a nyugat-európai gazdák

    Elvesztették a csatát – így látják a nyugat-európai gazdák

    Most érkezett: európai toplistás magyar bűnöző csuklóján csattant a bilincs

    Most érkezett: európai toplistás magyar bűnöző csuklóján csattant a bilincs

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás