Álrendőrök lövöldöztek és nőket vertek az M5-ös autópályán

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Jogerősen hat év fegyházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a román férfit, aki társával magát rendőrnek kiadva három román nőt rabolt ki az M5-ös autópályán 2019 tavaszán.
Vágólapra másolva!

Három román, Németországban táncosnőként dolgozó nő 2019. április 22-én nem sokkal éjfél után az M5-ös autópályán autózott a határ felé. A román férfi a bűntársával együtt Lajosmizsénél egy bérelt autóval mögéjük hajtott egy ragasztószalaggal átalakított rendszámú bérelt autóval, majd a rendőrségihez hasonló fényjelzéssel megállásra kényszerítette őket. A sofőr lehúzódott a leállósávba, és leengedte az ablakot, hogy átadja az okmányait. A rendőrségihez hasonló láthatósági mellényt, maszkot és fejfedőt viselő férfi és társa a nők autójához lépett. Először megpróbálták kinyitni az ajtót, de miután ez nem sikerült nekik, a bűntárs gázpisztollyal legalább négyszer belelőtt a földbe. Aztán kirángatták a kocsi két első ülésén ülő nőt, és pénzt követelve rájuk támadtak.

A harmadik utas annyira megijedt, hogy kiszállt és a szalagkorláton keresztül átszaladt az út túloldalára.

Az egyik férfi a nők autójával, a másik a bérelt autóval hajtott el a határ felé. Tíz perc múlva megálltak és átpakolták a nők csomagjait a saját autójukba. Kirabolt áldozataik autóját ott hagyták és elhajtottak.

Mintegy 13 ezer eurót, mobiltelefonokat, ékszereket, ruhákat és egyéb dolgokat zsákmányoltak több mint 7 millió forint értékben.

A háromból két nő súlyosan megsérült.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi egy ideig bujkált a hatóságok elől. Végül európai elfogatóparancs alapján Spanyolországban fogták el. A bíróság társtettesként fegyveresen, különösen nagy értékre elkövetett rablás, jármű önkényes elvétele és egyedi azonosító jellel visszaélésben mondta ki bűnösnek a férfit, amiért 6 év szabadságvesztés mellett 10 évre kiutasította Magyarország területéről.

Társát még 2021 májusában jogerősen 7 év fegyházbüntetésre ítélték.

A bűncselekményeket beismerő férfi az eljárás során bocsánatot kért az áldozatoktól, és megtérítette a kár ráeső részét. A táblabíróság döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletének a bűncselekmény minősítésére és a szabadságvesztés büntetésre vonatkozó részét. Joó Attila tanácsvezető bíró kifejtette, a többszörös halmazatra és az útonálló jellegű elkövetési módra tekintettel a törvényszék büntetése inkább enyhe, mint súlyos, ezért nem láttak lehetőséget az enyhítésére.