„A világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon” – így kritizálja Márki-Zay és a baloldal a hatósági árakat

2022. január 18. 14:16

Nem a csirke far-hát megtámadásával kezdte a baloldal a hatósági árszabályozás kritizálását. Megnéztük, honnan eredhet Márki-Zay Péter ellenszenve az ármaximalizálás iránt. 

2022. január 18. 14:16
null

„Szánalmas, hogy Magyarország 30 évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult, a hatósági árszabályozáshoz” – jelentette ki Márki-Zay Péter szokásos vasárnapi esti élő bejelentkezésén. Az intézkedést – tőle megszokott módon – „ostobának” és „felelőtlenségnek” is nevezte. Erről ide kattintva olvashat.

Márki-Zay szerint a rezsicsökkentés népbutítás, a üzemanyagárakhoz pedig alkalmazkodni kell

A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem először kritizálta az árszabályozást, korábban a rezsicsökkentést és a benzinárak maximalizálását is támadta. A baloldal miniszterelnök-jelöltje a rezsicsökkentésről szólva egy gárdonyi fórumon elmondta, szerinte a rezsicsökkentés népbutítás. Mint fogalmazott, szerinte „mindent lehet jól csinálni, okosan csinálni, meg lehet ostoba módon csinálni, lehet néphülyíteni”. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Márki-Zay Péter egy másik alkalommal az üzemanyagárak kapcsán kijelentette, hogy szerinte az árszabályozás helyett alkalmazkodni kell az árakhoz. Mint fogalmazott: 

én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz”.

Márki-Zay Péter idézett kijelentéseit az alábbi videóban (17:21-től kezdődően) hallgathatja vissza:

Karácsony: Átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének véleménye nem egyedülálló a baloldalon. Karácsony Gergely egy civil szervezetnek írt levelében 2018 áprilisában például ugyancsak a rezsicsökkentés eltörlése mellett érvelt (lenti kép). A Reális Zöldeknek írt válaszában azt írta: „átalakítjuk a hatósági árszabályozást, amely jelenleg nem követi a világpiaci tarifákat”.

Fotó: realzoldek.hu
Fotó: realzoldek.hu

Szél Bernadett: Ez rezsihazugság

Szél Bernadett baloldali jelölt már 2014-ben is kritizálta a rezsicsökkentést érintő árszabályozást (lenti kép). Mint akkor fogalmazott: „ez nem is rezsicsökkentés, hanem rezsihazugság, mert az olcsó gázárak nem tarthatóak fenn hosszú távon, néhány éven belül emelkedni fog az ár”. Minderre 2022-ig nem került sor.

Fotó: pecsma.hu
Fotó: pecsma.hu

Olvasóink számára alighanem az is ismeretes, hogy Gyurcsány Ferencék nem is szavazták meg a rezsicsökkentést. Hiszen

Gyurcsány Ferenc 2013-ban nem vett részt a rezsicsökkentésről szóló parlamenti szavazáson, ahogy általában a többi DK-s képviselő sem. Csak Szűcs Erika és Vadai Ágnes jelent meg, ők nemmel szavaztak.

Gyurcsány Ferenc már 2005-ben ugyanazt mondta, mint Márki-Zay

2005-ben a DK jelenlegi elnöke egy Orbán Viktor elleni vitában úgy fogalmazott, szerinte az ármaximalizálás „azt üzeni az embereknek, hogy gyerekek, itt vagyunk mi, politikusok, tudjátok mit, az árakat is megállítjuk a határoknál. Bízzatok csak bennem, én eldöntöttem előre. Lehet itt iraki háború, lehet 150 dollár hordónként a kőolajár, mindegy. Én vagyok a miniszterelnök, csak az inflációval… Szerintem nem jó.” A vita teljes szövegét itt olvashatja vissza.

 

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugyan már
2022. január 18. 22:56
Legalább ígérne az ellenzék, mittudomén mit, pl hogy 2x annyit tesz mint a Fidesz. Út építésben,bármiben. 2010ben a haverom gyárba targoncás, 120 ezret vitt haza, most 315öt... Ha nem, akkor csak "lopjon" ebben a formában a Fidesz tovább.
Faterohm
2022. január 18. 21:07
Peti! Te valójában miről beszélsz? Tudod nem akarok megint olyan körülmények között élni mint 2010 előtt! Jó tanítványa vagy a Ferinek, ti csak megszorításban tudtok gondolkodni. A kormány, és szavazói OSTOBÁZÁSÁN kívül mást nem hallottam tőled! Jó lenne, ha a programodról is ejtenél néhány szót. Ez amit eddig hallottam nagyon vérszegény. Használjunk kevesebb gázt. Használjunk kevesebb áramot. Használjunk kevesebb vizet. Ez Program? Te meg Peti használj kevesebb levegőt! Ez meg az én programom.
szárma
2022. január 18. 20:16
Peti bohócnak (MZP) lenne szíves valaki lefordítani, hogy megértse: "Inflation has nullified increases to wages in Britain last year, with workers experiencing a decline in pay in real terms in November, the Office for National Statistics (ONS) revealed on Tuesday." (Release date: 18 January 2022), mert úgy tűnik nemcsak hazudozik, de angol nyelvtudásával is van probléma.
laborka
2022. január 18. 19:23
Végülis igaza van Márki-Zaynak! Minek ez a felesleges cirkusz! ALKALMAZKODNI, ez az új jelszó!! Szerintem ne gondolkodjunk. Fizessük ki amit a bankok uzsora kamatra, az energia-, gyógyszeripari multik, közmű-szolgáltatók extra profitra kérnek tőlünk! Mi az nekünk! Pénzünk mint a pelyva nem?? Egyszer élünk nem??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik