agyimplantátum-gyártó startupcége, a Neuralink klinikai vizsgálati igazgatót keres, amiből arra lehet következtetni, hogy a cég régóta kitűzött célját, hogy csipeket ültessen be emberi agyba, belátható időn belül megvalósítja – írta meg a Bloomberg.

A Neuralink álláshirdetése szerint az igazgatói pozíció magában foglalja a cég orvosi eszközeinek humán kísérleti felügyeletét. 

Az elektromosjármű-gyártásban meghatározó Tesla és a SpaceX magánűrvállalatot is létrehozó Muskhoz tartozó agyimplantátum-gyártó cég különféle neurológiai rendellenességek, például a bénulás kezelését hivatott segíteni. 

A pozíció munkaköri leírása azt ígéri, hogy a jelentkező „szorosan együttműködik a leginnovatívabb orvosokkal és csúcsmérnökökkel”, valamint „a Neuralink első klinikai vizsgálatának résztvevőivel”. Továbbá a leendő igazgató „a Neuralink klinikai kutatási tevékenységeinek lehetővé tételéért felelős csapat” vezetéséért és felépítéséért, valamint az előírások betartatásáért is felelős lesz.

A múlt hónapban Musk azt nyilatkozta a Wall Street Journal gazdasági lapnak, hogy a Neuralink valamikor 2022-ben már beültetheti a saját fejlesztésű eszközét az emberi agyba. Musk állítása szerint 

az egyik tesztállat a vállalat csipjének segítségével már képes volt a MindPong nevű videójátékkal játszani, úgy, hogy csak rágondolt, illetve az implantátummal az idegrendszert irányító funkciók mellett az internetre is lehet csatlakozni. 

Fotó: CYRIL RUOSO

Ugyanakkor a milliárdos üzletember a múltban is tett hasonló kijelentéseket, amelyek túlságosan optimistának bizonyultak – többek között 2019-ben is, amikor egy előadás során azt mondta, hogy az eszköz a következő évben már alkalmazható lesz.

Az orvostechnikai eszközök gyártóinak ahhoz, hogy először végezzenek embereken beavatkozást, végig kell menniük egy tesztfolyamaton, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyja. Tavaly egy másik agy-gép interfészekkel foglalkozó vállalat, a Synchron közölte, hogy az FDA jóváhagyta tervezett megvalósíthatósági tanulmányát. A Synchron szóvivőjének közlése szerint: a vállalat szintén a toborzás szakaszába lépett. Tavaly év végén egy az akaratlagos izmok fokozatos elgyengülésével, azaz Lou Gehrig-betegséggel küszködő férfi úgy tudott bejegyzést közzétenni a Synchron implantátumával, hogy mindössze a posztolásra gondolt. 

 

Címlapkép: YICHUAN CAO / AFP