Sorra oldja meg a gyilkossági ügyeket a rendőrség

Bármennyire is szegényes a helyszín, kevés a tárgyi bizonyíték, nincs tanú vagy éppen a gyilkos sem ismeri áldozatát, az életvédelmi nyomozók nem ismernek megoldhatatlan ügyeket. Akár évtizedeket is nyomoznak, ha kell.

2022. 01. 20. 18:31
Forrás: BRFK

Bármennyire is szegényes a helyszín, kevés a tárgyi bizonyíték, nincs tanú vagy éppen a gyilkos sem ismeri áldozatát, az életvédelmi nyomozók nem ismernek megoldhatatlan ügyeket. Akár évtizedeket is nyomoznak, ha kell.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya rendelt el nyomozást tizenegy évvel ezelőtt egy 2010 szeptemberében történt emberöléssel kapcsolatban. Máriapócsi otthonában öltek meg egy 75 éves férfit. Mivel az elkövető kilétét akkor nem sikerült megállapítani, a nyomozást felfüggesztették. A Készenléti Rendőrség gyilkossági nyomozói azonban 2020-ban újra elővették az ügyet, majd a nyomozati iratok és a lefoglalt bűnjelek áttekintése, illetve értékelése után a nyomozás továbbfolytatásáról döntöttek. A nyomozás eredményeként

2021 februárjában gyanúsítottként hallgatták ki az akkor más bűncselekmények elkövetése miatt jogerős szabadságvesztését töltő 45 éves B. Róbertet,

majd 2022. január 18-án az iratokat vádemelés céljából a nyomozás felügyeletét ellátó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek küldték meg.

Ölni akart 15 évesen

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya egy 2001-ben történt emberölés bűntett kísérletének gyanúsítottját vette őrizetbe. Kecskeméten, a Halasi úti társasházaknál 2001. április 11-én este megtámadtak egy akkor 27 éves nőt. Az asszonyt egy ismeretlen az épület végén lévő hulladékgyűjtő konténernél a földre rántotta, majd egy késsel többször megszúrta. Az áldozat csak a szerencsének köszönhette az életét: kiabálni kezdett, amit két férfi meghallott, ezért azonnal a segítségére siettek. A támadó ekkor elmenekült. A nyomozók a helyszíni szemle során minden lehetséges bizonyítékot összegyűjtöttek, valamint kihallgatták a tanúként szóba jöhető embereket. Megtalálták a közelben az elkövetés eszközét, egy fekete nyelű kést is, azonban az elkövető kiléte nem derült fény, így a nyomozást lezárták.

Huszonegy éve ezzel a késsel akart ölni az akkor 15 éves fiú. Fotó: Ppolice.hu

A történteket azonban nem felejtették el; időről időre elővették a nyilvántartásba vett ügyet, és újabb bizonyítékok után kutattak. Ennek eredményeként 

olyan szakértői véleményeket sikerült beszerezni, amelyek alapján a nyomozást tovább folytatták, majd 2022. január 18-án 5 óra 45 perckor elfogták az emberölés bűntett kísérletével gyanúsítható K. István kecskeméti lakost.

A jelenleg már 36 éves férfit a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Hajléktalanokra támadt

A budapesti életvédelmi nyomozók sem tétlenkednek egy-egy ügy vizsgálatakor. 

Ma egy hajléktalan gyilkosról számoltak be, aki egy hajléktalan nőt agyontiport, egy hajléktalan férfit pedig majdnem halálra késelt.

A budapesti nyomozók lezárták a nyomozást a gyanúsított D. Lajos ellen, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérletének gyanúja miatt folytatott eljárást D. Lajossal szemben, aki 2019. szeptember 8-án és 2020. január 14-én egy férfire és egy nőre támadt rá a főváros XIV. és XIII. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központját 2020. január 14-én, nem sokkal öt óra előtt a mentők értesítették, hogy a XIII. kerületi Népfürdő utcában, egy irodaház közelében találtak egy holttestet. A mentőket egy francia férfi hívta, aki munkából hazafelé menet figyelt fel az aluljáróban fekvő, letakart testre. A rendelkezésre álló adatok szerint a nő akkor már több mint 14 órája halott volt. 

Az orvos szakértő megállapította, hogy a koponyája több helyen betört, halálát agyroncsolódás okozta. Nagy valószínűséggel aludt, amikor a támadás érte. Mivel nem voltak nála papírok, az csak később derült ki, hogy a sértett egy 33 éves, a Lehel tér környékén az utcán élő asszony volt.

A nyomozók meghallgatták az áldozat testvérét, aki elmondta, hogy nem tudta mire vélni nővére életvitelét, mivel vidéken háza és családja is volt. A budapesti rendőrök hajtóvadászatot indítottak az akkor még ismeretlen tettes ellen. A nyomozás eredményre vezetett; a rendőrök egy 175 centiméter magas, szakállas férfit kerestek, akit sikerült azonosítani, így egy hónappal később, 2020. február 12-én a IV. kerületben az Óceánárok utca erdős területén elfogták az akkor 39 éves D. Lajost. A férfi sátrában megtalálták a támadáskor viselt ruháit és táskáját, amelyeket lefoglaltak. A budapesti nyomozók azt is kiderítették, hogy 

D. Lajos még 2019. szeptember 8-án éjjel a XIV. kerületi Róbert Károly körúti felüljáró alatt megtámadott egy 42 éves férfit, aki szintén aludt, amikor több késszúrás érte.

A férfi egy benzinkútra menekült, és életveszélyes sérülésekkel került kórházba. D. Lajos elmenekült a helyszínről. Az eljárás során a rendőrök harminc tanút hallgattak ki, és térfigyelő kamerák felvételeit is kielemezték. A BRFK nyomozói 2020. április 14-én a férfit több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. D. Lajos a gyanúsítás ténye miatt nem élt panasszal, érdemi vallomást nem tett, ugyanakkor a bűncselekmény elkövetését tagadta.

Borítókép: D. Lajos fotója a bűnügyi nyilvántartó számára (Fotó: BRFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.