Bajban a Hófehérke és a hét törpe remake: túl törpe a hét törpe

2022. január 26. 07:45

A Trónok harca színésze, a növekedési rendellenességgel született Peter Dinklage azzal vádolja a stúdiót, hogy nem foglalkozik a káros sztereotípiákkal.

2022. január 26. 07:45
null

Az eredeti 1937-es Hófehérke és a hét törpe című animációs film után első alkalommal készül remake-et gyártani Grimm klasszikus meséjéhez a Disney filmstúdió. A projekt azok után került a viták kereszttüzébe, hogy egy latin-amerikai származású színésznőt, Rachel Zeglert választották ki Hófehérke szerepére – írja a Guardian cikkére hivatkozva a 444.hu.

A lap szerint bár a Disney büszke arra, hogy ügyelt a szereplők faji sokszínűségére, a döntéssel azonban nem volt mindenki elégedett, és nem elsősorban Zegler miatt.

A Trónok harca színésze, Peter Dinklage kettős mércével vádolja a stúdiót, amiért más káros sztereotípiákkal közben nem foglalkozik:

szerinte ezzel Hollywood „kurvára visszafelé” halad, nem előre.

Dinklage benne lett volna egy progresszív remake-ben

„Kicsit meglepett a tény, hogy olyan büszkék voltak arra, hogy egy latin színésznőt választottak Hófehérke szerepére. Egyfelől progresszívek vagytok, de még mindig ugyanezt a kibaszottul visszás történetet játsszátok el a barlangban élő hét törpéről. Mi a faszt csináltok, emberek? Tényleg nem tettem eleget az ügy előmozdításáért? Gondolom, nem vagyok elég hangos” – kérdezte a stúdiót a színész, aki egy növekedési rendellenességgel, achondropláziával él együtt.

Dinklage szerint a Disney-nek vissza kellett volna lépnie és újraértékelnie a projektet. A színész arról is beszélt, hogy ő a részéről benne lett volna egy progresszív remake-ben. A Disney azóta közleményben reagált:

„Hogy elkerüljük az eredeti animációs filmből származó sztereotípiák megerősítését, más megközelítést alkalmazunk a hét karakterrel kapcsolatban. Konzultáltunk a törpék közösségének tagjaival. Alig várjuk, hogy részleteket is megoszthassunk a fejlesztési időszakot követően arról, hogy már a gyártás is halad.”

A Kristen Stewart főszereplésével készült Hófehérke és a vadász című remake egy évtizeddel ezelőtti bemutatásakor egyébként szintén visszatetszést váltott ki, miután a törpéket átlagos magasságú színészek – köztük Bob Hoskins és Ian McShane – játszották, akiknek az arcát digitális technikával kisebb testekre montírozták rá.

Nyitókép: YouTube

Kapcsolódó cikkek

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. január 27. 08:59
Régi legenda szerint törpék dolgoztak a bányákban, mert annyira szűk tárnákat talált az utókor, hogy csak őket tudta odaképzelni. Magyarországon is vannak ilyen tárnák a nagyon régi időkből, több mint ezer évesek A wokizmus persze ebből is ideológiai kérdést csinál, anélkül hogy halvány fingja lenne a sztori eredetéről
dugesz77
2022. január 27. 07:27
Oké. Legyen afro kosárlabdázó törpe. Legyen akár kínai hófehérke. Legyen ausztrál bennszülött herceg csak akkor ne hívjuk "hófehérke és a hét törpe" alkotásnak.
dugesz77
2022. január 27. 07:27
Oké. Legyen afro kosárlabdázó törpe. Legyen akár kínai hófehérke. Legyen ausztrál bennszülött herceg csak akkor ne hívjuk "hófehérke és a hét törpe" alkotásnak.
erossvass
2022. január 26. 21:17
Legjobb emlékeim szerint a hetek nem barlangban laktak, hanem házban... Viszont bányában dolgoztak, ami teljesen észszerű, mert apró vájat is elég volt nekik. Félretéve a magyarázgatást: megérett az emberi faj a kihalásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik