Majdnem másfél milliárd euróval nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartaléka a decemberi adatok alapján – derült ki az MNB honlapjáról. Míg november végén a nemzetközi tartalékok 36,9 milliárd eurót tettek ki, addig ez a szám 38,3 milliárdra emelkedett december 31-re, amiből 31,8 milliárd az SDR-valutakosárban levő deviza. 

A mutató a szeptemberi 4,5 milliárdos emelkedés után októberben és novemberben összesen 1,3 milliárddal csökkent, ám decemberben ismét növekedett.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A nemzetközi tartalékokból 4,9 milliárdot tesz ki a monetáris arany, illetve 2,3 milliárdot az augusztus végén érkezett, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által minden tagország között elosztott SDR-kibocsátás. 

A monetáris arany értéke március óta áll 4 milliárd euró felett, amikor az MNB a hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát, amelynek szeptembertől ismét folyamatosan nőtt az értéke, decemberi szintje rekordot jelent.

A jegybank honlapján megjegyzi, az MNB 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, amelynek állománya a második világháborúig emelkedett, majd a háború végén az MNB legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki a jegybank az ausztriai Spital am Pyhrn-be. A kimenekített teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába a háború lezárását követően, ami fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt a forint bevezetésekor. A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt.

Az MNB először 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, amelynek keretében 2018 októberében az aranytartalék szintje a korábbi állomány tízszeresére (3,1 tonnáról 31,5 tonnára) emelkedett.