Poszt-Covid: megszólalt az adóhivatal

A szövődmények feltérképezése kapcsán hívta fel az adóhivatal a cégek figyelmét egy talán kevésbé ismert lehetőségre.

Jakubász Tamás
2022. 01. 19. 7:35
null
20200504 MN Solymár A Semmelweis Egyetem vezetésével országos koronavírus-szűrővizsgálat indított a négy hazai orvosképző. Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos lehetőségre hívta fel a figyelmet a minap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet arra mutatott rá, hogy

a veszélyhelyzet idején adómentes juttatásként szervezhet, garantálhat alkalmazottainak a munkáltató poszt-Covid-szűrővizsgálatot.

Az adómentesség feltétele – tették hozzá a hatóságnál –, hogy a munkaadó hatvan napon belül bejelentse a juttatást, vagyis a szűrővizsgálatot. Erre külön formanyomtatványt is rendszeresített az adóhivatal Bejelentőlap az ingyenes termékátadásról és szolgáltatásnyújtásról a Stab. tv. 28/A § alapján elnevezéssel.

Fontos tudnivaló – mutattak rá az adóhatóságnál –, hogy

a Covid szövődményeit kiszűrő orvosi vizsgálatsorozat a veszélyhelyzet után is adómentesen igényelhető majd, de csak abban az esetben, ha azt a kötelező, soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálaton belül végzik el.

Ebben az esetben a poszt-Covid-szűrővizsgálatra nem juttatásként kell tekinteni, hanem mint a munkavégzés szempontjából kulcsfontosságú elemre. Olyan vizsgálatra, amely annak megállapítására szolgál, hogy a koronavírus-fertőzés okozta egészségkárosodás nem teszi-e alkalmatlanná a munkavállalót munkaköre ellátására.

Ha azonban – folytatta tájékoztatását a NAV – a munkáltató a poszt-Covid-szűrővizsgálatot csak lehetőségként kínálja munkavállalóinak, vagyis az nem kapcsolódik közvetlenül a munkaköri alkalmasság megállapításához, úgy a juttatás után – a felek közötti jogviszonytól függően – adózni kell.

A poszt-Covid kifejezés ma már közismert.

A koronavírus megannyi szövődményt hagyhat maga után, s ezekkel azok is megküzdhetnek, akik tünetmentesen vagy mérsékelt tünetekkel – például lázzal, köhögéssel, izomfájdalommal – estek át a fertőzésen.

Lehet, hogy észre sem vették, hogy covidosok voltak, de a szövődmények jelentkezhetnek náluk. A különféle orvosi beszámolók szerint hátramaradhat légzőszervi vagy kardiológiai probléma, de árulkodó lehet a hosszabb ideig jelentkező krónikus fáradtság. A szűréseken az eddig tapasztalt szövődmények feltárásához szükséges orvosi eljárások szerepelnek leggyakrabban: a vérnyomásméréstől a laborvizsgálaton és az EKG-n át a szívultrahangig sokféle vizsgálat szóba jöhet.

Borítókép: Életkép a koronavírus-szűrővizsgálatról. Fotó: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.