Mi dönt a választáson?

2022. január 23. 15:07

Április 3-án rendezik a kilencedik szabad országgyűlési választást Magyarországon. A közvélemény-kutatások szerint a magyarok nagy része a Fidesz–KDNP győzelmére számít, az igazi kampányidőszak azonban csak most kezdődik. Összeszedtünk néhány tényezőt, amely meghatározhatja a választás eredményét.

2022. január 23. 15:07
null

Pálfy Dániel Ábel írása a Mandiner hetilapban.

Példátlan módon az országgyűlési képviselő-választás napján népszavazást is tartanak majd az idén. A Fidesz
gyermekvédelmi törvény ügyében kezdeményezett referenduma, amely négy kérdést tesz fel a szülők szexuális nevelést biztosító kizárólagos jogának védelmét illetően, óriási vitákat gerjesztett a közbeszédben.

Az ellenzék és a nemzetközi liberális politikai elit homofóbnak, lmbtq-ellenesnek és gyűlöletkeltőnek nevezte már magát a törvényt is, és a vele szimpatizáló, ideológiailag hozzá tartozó „független” sajtóval együtt folyamatosan támadja a kormányt a népszavazás miatt. A téma rendkívül heves vitát generált, megosztja a magyar közvéleményt – legalábbis annak nyilvánosan is hallható részét. Hogy a társadalom hogyan ítéli meg a kérdést, hamarosan kiderül, de az biztos, hogy a kormánypárt ezzel egyrészt ismét sikeresen tematizálja a közbeszédet, másrészt sikerrel aktivizálhatja a szavazókat – persze nem feltétlenül csak a saját támogatóit.

A Fidesz a gyermekvédelmi népszavazással sikerrel aktivizálhatja a szavazókat – persze nem feltétlenül csak a saját támogatóit”

Az ellenzék, pontosabban Karácsony Gergely szintén referendumot kezdeményezett, mégpedig a kínai Fudan Egyetem ügyében, valamint az álláskeresési járadék jogosultsági idejének meghosszabbításáról. E témák azonban várhatóan kevésbé tudnak működni a kampányban. A kormány ugyanis egyelőre visszalépett, és nyitott a párbeszédre a Fudan ügyében. Az álláskeresési járadék kérdése a járvány miatti leállás idején sokakat érintett, de a gazdaság újraindítása, úgy tűnik, jól sikerült, több mint 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ráadásul egyes ágazatokban jelentős munkaerőhiány tapasztalható.

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatón, az év utolsó kormányinfóján <br> a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. <br> Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatón, az év utolsó kormányinfóján
a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én.
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher

Pénz, pénz, pénz

A választásokat mindenkor befolyásolja a szavazók konjunktúraérzése. A kép e tekintetben vegyes, hiszen az elmúlt tíz-tizenkét évben bár alapvetően nőtt a magyar szavazók nagy részének életszínvonala, a lassan két éve tartó járvány okozta gazdasági válsághelyzet mindenkinek okoz nehézségeket.

Bár az energiaárak növekedésének közvetlen hatásaitól a rezsicsökkentéssel bevezetett hatósági árak megvédik a fogyasztókat, a közvetett hatások – mint az infláció – már most érezhetők. A kormány lépett, és befagyasztotta a benzin és az alapvető élelmiszerek árát.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. január 23. 23:43
NAT: "A Fideszre veszélyt jelenthet, ha valamelyik politikusáról, különösen Orbán Viktorról terhelő, kínos felvétel, dokumentum lát napvilágot, és versenyhátránya az is, hogy viszonylag sokan gyűlölik, megvetik." Na ja, nem csoda, közel harminc év karaktergyilkosság után, amit kik is - ja, a a veled egy oldalon levők csináltak és csinálnak, folyamatosan.
ergo07
2022. január 23. 16:37
Tartok tőle, hogy mivel a baloldalnak már csak a botránykeltés maradt, erre számíthatunk a véghajrában :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik