A világon elsőként a BME TTK nukleáris képzéseit vizsgálta átfogóan a NAÜ

2022. január 23. 09:56

A BME úttörőként adott otthont a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legmagasabb szintű tudásmenedzsment támogató missziójának. Az oktatási programok elismerő értékelést kaptak.

2022. január 23. 09:56

2021. december 14-17. között a BME Természettudományi Kara (BME TTK) fogadta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői delegációját a BME nukleáris vonatkozású BSc és MSc szintű képzéseinek felülvizsgálatára – olvasható a bme.hu oldalán.

„A BME az első egyetem a világon, amely otthont adott a NAÜ 3. szintű tudásmenedzsment támogató missziójának (Knowledge Management Assist Visit Level 3). Az ilyen típusú missziót a legfejlettebb nukleáris programokkal rendelkező országok számára nyújtja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség” – teszi hozzá az egyetemi portál. Mint fogalmaznak: a Műegyetem képzési programjai áttekintésével az Ügynökség célja nem csak a befogadó egyetem támogatása, hanem az is, hogy nemzetközi jó gyakorlatokat gyűjtsenek, amivel más országok egyetemeinek hasonló képzéseit támogathatják.

A delegáció tapasztalatairól Aszódi Attila, a BME TTK dékánja elmondta: „A nemzetközi szakértők az írásos dokumentumok, vezető oktatókkal és hallgatókkal folytatott személyes beszélgetések, valamint laborlátogatások után megállapították, hogy a BME nukleáris képzési programjai lenyűgöző mélységűek és széleskörűek, amelyek a hallgatók számára nagyon magas színvonalú és jól felépített nukleáris oktatást biztosítanak.”

A dékán hozzátette: „az előzetes értékelés szerint a BME nukleáris technikát tanuló hallgatói a nukleáris ipar által megkívánt kompetenciákat sajátítják el. A nemzetközi szakértők különösen nagyra értékelték az egyetemi kampuszon működő oktatóreaktorból származó oktatási és kutatási előnyöket: úgy fogalmaztak, hogy nem lehet túlhangsúlyozni annak a jelentőségét, hogy

A BME nukleáris képzései 2020-ban is elismerést szereztek

A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tanúsítványát. A BME oktatóreaktorának képzésekben betöltött szerepéről 2020 júniusában, az egyedülálló oktatási-kutatási nagyberendezés átadásának 2021-ben ünnepelt félévszázados évfordulóján is megemlékeztek az ipari és kormányzati partnerek, valamint a nemzetközi és hazai szakértők. Az oktatóreaktorban virtuális látogatást tehetnek az érdeklődők az alábbi két videó segítségével (videó1videó2)

A képzésekről ide kattintva olvashat bővebben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2022. január 23. 20:04
ccc
Bellmondo
2022. január 23. 19:36
Remek megállapításokat tettek. Most már csak kéne valami "nukleáris ipar" ahol ezeket az egyetemen képzett mérnököket használni lehetne. Hja, hogy nincsen....?! Akkor ezeket az embereket zömében más országok számára képezzük állami pénzen. Úgy tűnik itt inkább a Paks ügyében kegyvesztetté vált Aszódi úr próbálja fényezni magát.
masikhozzaszolo
2022. január 23. 17:22
A képzés: Régen is volt olyan, hogy gyárlátogatás. Én anno technikumból jelentkeztem oda, és bejártuk tanreaktort is. És elmagyarázták. És a 4 év technikum (akkor még annyi volt) alatt szanaszét jártuk az országot. Majd minden gyárat megnéztünk. Ami eszembe jut: Parádi, Salgótarjáni, Karcagi Üveggyár, Váci, Bélapátfalvi, Almásfüzitői, Beremendi, Hejőcsabai Cementgyár, Ganz Villamosság, Ganz Mávag, Szolnoki Járműjavító, Ajkai Timföldgyár és Alukohó, Lenin Kohászati Művek, Drótgyár, Videoton, Gamma, Mechanikai Művek, Rába, Szolnoki Papírgyár.... Most is van ilyen?
Zsolt75
2022. január 23. 12:15
Úristen! Atomreaktor Budapesten! Meneküljünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik