Veszély

2022.01.26. 07:42

Emiatt halnak meg sokan szex közben

Kétségtelen, hogy a szex kellemes dolog, emellett számos jótékony hatása van a testi és mentális egészségre. Bizonyos esetekben azonban halálos kimenetele lehet a szeretkezésnek.

Vizsgálatok szerint az aktusok 0,6 százaléka végződhet hirtelen halállal. A népesség egészét tekintve ez az arány szerencsére elenyésző, az orvosok azonban most rávilágítanak a lehetséges okokra.

Szexhez köthető elhalálozás több okból is bekövetkezhet: az aktus alatti fizikai terhelés, a felírt gyógyszerek (potencianövelők), illetve az illegális készítmények (kokain) külön-külön vagy együtt is okozhatnak súlyos, akár végzetes problémákat – olvasható a Science Alert tudományos híroldal cikkében.

A kockázat ráadásul az életkorral párhuzamosan nő: egy nagy mintájú, 33 évig tartó, összesen 32 ezer esetet vizsgáló német tanulmány arra jutott, hogy az összes szívhalálos eset 0,2 százaléka a szexszel van összefüggésben. Az érintettek főként férfiak, átlagéletkoruk 59 év, a halált pedig az esetek többségében infarktus idézi elő. Hasonló eredménye jutottak amerikai, francia és koreai vizsgálatok is.

A fiataloknál nem infarktus volt a háttérben

A veszély a brit St George's University of London egyetem kutatása alapján ráadásul nem csak a középkorúakat érinti. A JAMA Cardiology című szaklapban publikált cikkben 1994 és 2020 között 6847 hirtelen szívhalálos esetet vizsgáltak, közülük 17-en (0,2 százalék) aktus alatt vagy az azt követő egy órában hunytak el. A halottak átlagéletkora 38 év volt, 35 százalékuk pedig nő. Ez magasabb arány, mint amit a korábbi tanulmányok mértek.

A fiatalabbaknál a hirtelen szívhalált jellemzően nem a klasszikus infarktus idézte elő. Az esetek 53 százalékánál a szívben nem tártak fel strukturális elváltozást, vagyis nem tudták kimutatni a szívmegállás okát (ezt angolul sudden arrhythmic death syndrome-nak nevezik, rövidítve SADS).

A végzetes szívproblémák második leggyakoribb okozója az aortafal belső részének repedése (aorta disszekció) volt, ez az esetek 12 százalékát tette ki. A többi tényező között szerepelnek strukturális elváltozások (kardiomiopátia, azaz a szív pumpafunkciójának gyengülése), valamint genetikai rendellenességek (ioncsatorna-diszfunkció).

Az orvosok szerint kijelenthető, hogy az 50 évnél fiatalabb emberek esetében a szexszel összefüggésbe hozható hirtelen szívhalál hátterében elsősorban SADS és kardiomipátia fedezhető fel.

A szakértők azt tanácsolják, akiknek a családjában előfordulnak ilyen esetek, konzultáljanak kardiológussal – írja az Origo.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!