Hirdetés

2022.01.11. 00:00

Turbózzuk fel memóriánkat szelénnel!

Az elme vitaminjaiként is nevezhető tápanyagok egyik kulcsszereplője a szelén – segítséget nyújt a koncentrációs készség és a jó memória megőrzésében, valamint a hangulatingadozások megelőzésében. Lássuk, hogyan fejti ki sokoldalú hatását szervezetünkre!

delmagyar.hu

Forrás: Unsplash

1. Mi is az a szelén?

A szelén – melynek megnevezése a selene szóból származik, ami görögül holdat jelent – egy multifunkcionális mikrotápanyag.  Az ásványi anyagok csoportjába, azon belül pedig a nyomelemek közé tartozik. 

Számos fontos feladatot lát el a szervezetben: hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez, az ízületek védelméhez és segíti a termékenységet. Fontos tulajdonsága továbbá a mentális egészségre gyakorolt jótékony hatása: hatékony idegvédő és memóriajavító tápanyag. 

Egészségvédő hatása antioxidáns tulajdonságának köszönhető: felveszi a harcot a szervezet működésére káros hatással lévő oxidatív stressz-szel szemben, így biztosítva az immunrendszer védelmét

Egy átlagos felnőtt napi szelénbeviteli szükséglete 55 μg, gyermekek esetében az ideális beviteli érték 20-40 μg között mozog. 

Forrás: pixabay

Memóriavédő szelén étrend-kiegészítők >

2. Szelénnel az idegek védelmében

Amennyiben megfelelő mennyiségben van jelen szervezetünkben, a szelén hatékonyan járul hozzá a mentális egészség megőrzéséhez:

  • Segíti a jó memória megőrzését, a koncentráció fenntartását.
  • Hozzájárul a kiegyensúlyozott lelkiállapot, a közérzet megőrzéséhez és a depresszió megelőzéséhez.
  • Védi az idegrendszert a fokozott stressz káros hatásaitól.
  • Segítséget nyújt az időskori demencia megelőzésében.

A szelénhiány legfőbb tünetei a kimerültség, a feledékenység, a lehangoltság, valamint alacsony szelénbevitelre utalhat a romló koncentrációs készség és az állandó belső feszültség is.

Szelén kapszulák és tabletták akciós áron 

3. Hogyan pótoljam a szelént? 

Természetes szelénforrások a teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek és a tojás, a hús, a hal, továbbá a dió- és magfélék. A szelén felszívódását gátolja a kén, az ezüst és az arzén, továbbá az alkohol és a dohányzás. Szelénben gazdag zöldségek a brokkoli, a spenót és a káposzta, a gyümölcsök közül pedig fontos megemlíteni a banánt, a grapefruitot vagy a citromot.

100 g tonhal szeléntartalma körülbelül 108,2 µg, míg ugyanezen tömegű osztriga esetén 154 µg, szelénbevitellel számolhatunk. 100 g teljes kiőrlésű tészta átlagos szeléntartalma 36,3 µg.

A szelén étrend-kiegészítők alkalmazásával hatékony módon támogathatjuk idegrendszerünk védelmét, először azonban érdemes konzultálnunk kezelőorvosunkkal, aki egészségügyi állapotunk és kórtörténetünk ismeretében nyújthat számunkra segítséget az egyéni szelénszükséglet megállapításával. 

Hogyan segíti a szelén a pajzsmirigy működését? Milyen egyéb jótékony hatásokkal bír a szelén? További hasznos információkért látogassa meg a szelén.hu weboldalt!

 

 

Címkék#PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában