Közélet

Hazatérnek az ukrán menekültek

Az ukrán határőrség szerint már ötödik napja többen térnek vissza az országba, mint ahányan elmenekülnek onnan. Az Ukrajinszka Pravda hírportál által idézett közlemény szerint szombaton közel 46 ezren érkeztek, ebből több mint 42 ezren ukránok.

Ugyanakkor az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint a háború kezdete óta mostanáig 6,111 millió ember hagyta el Ukrajnát, ebből 3,316 millióan utaztak ki Lengyelországba, 957,98 ezren Romániába és Moldovába, 800,1 ezren Oroszországba, Magyarországra 594,66 ezren, Szlovákiába 415,4 ezren, Fehéroroszországba pedig 27,31 ezren.

2022.04.08. Beregsurány Segélypont, melyet a Híd Kárpátaljáért Egyesület, a menekülteknek folyamatosan Németországból érkező segélycsomagokat adnak át. Fotó: Gazdag Mihály GM Kelet-Magyarország
Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország

A határőrség információit erősítette Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója is, aki szerint a háború miatt elutazni kényszerülők közül egyre többen térnek vissza a megyeszékhely Harkiv városába. Mint mondta: naponta mintegy kétezren érkeznek vissza Harkivba, és ez a szám folyamatosan növekszik. 

Problémát jelent azonban ezen emberek lakhatásának biztosítása, miután Harkivot heteken keresztül bombázta az orosz hadsereg, így jelenleg a harkivi metróban mintegy 4,5 ezren élnek. Számukra és a hazatérők számára az infrastruktúra helyreállításáig legalább ideiglenes lakhatást kell biztosítani.

 

ukrán menekültek orosz-ukrán háború menekültek
Kapcsolódó cikkek