RETRO RÁDIÓ

Hátborzongató jelentés: az Elf Bar vérköpést okozhat





Szakmai állásfoglalás készült a fiatalok között egyre népszerűbb „manórúdról”.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.27.
káros

Hiába tilos az Elf Bar forgalmazása, a fiatalok körében egyre nagyobb divat lett ez az egészségre nagyon ártalmas elektromos cigaretta.

Az ismeretlen anyagokat tartalmazó készülék az orvosok szerint nagyon veszélyes az egészségre, ezért a hatóságok folyamatosan razziákat tartanak.

Most egy szakmai állásfoglalás is készült a köztudatban „manórúd” néven elterjedt termékről.

A Medicalonline oldalán olvasható cikket dr. Szondy Klára, tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja jegyezte.

Az Elf Bar nikotintartalma

„Ez egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható, elektromos cigarettaként illegálisan forgalmazott, interneten rendelhető eszköz, többféle színben és ízesítéssel. Nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0%-os, de létezik belőle 2-5%-os is, például egy 600 slukkra elegendő, 5%-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg!

Szörnyű tűneteket okozhat a „manórúd”

Bár jóllehet, a nikotin önmagában valóban kevesebb káros hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, azonban ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya-irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet! Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

Nincs bevizsgálva az Elf Bar

Fontos hangsúlyozni, hogy az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését. Hatástanulmányokat kell lefolytatniuk, emellett pontos toxikológiai laboratóriumi és klinikai vizsgálatok során az ilyen termékek által kibocsátott káros anyagok mennyiségét is megvizsgálják az égő dohányhoz képest. Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága (BECA) is elismerte ezen bevizsgált termékek ártalomcsökkentő mivoltát azzal a kikötéssel, hogy további, hosszú távú hatásvizsgálatokat kell elvégezni a termékekkel. Ugyanakkor az illegális termékeket nem vizsgálja semmilyen hatóság.

Nagyon veszélyes az Elf Bar – Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben az Elf Bar nem bevizsgált termék! Nincsenek róla tudományos információk, ugyanakkor kiszerelésénél, ízesítésénél fogva épp a legveszélyeztetettebb és legkiszolgáltatottabb korcsoportot célozza meg – akár súlyos mérgezésnek is kitéve használóit!

Aggályos továbbá az is, hogy miközben Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint legálisan kizárólag 18 éven felüliek vásárolhatnak nikotintartalmú készítményeket és kizárólag az értékesítésre kijelölt Nemzeti Dohányboltokban, az illegális Elf Bar interneten is korlátlanul rendelhető. A hazai jogi szabályozás pontos: az e-cigaretták sem vásárolhatók 18 év alattiak számára, csak trafikokban értékesíthetők és nem forgalmazhatók ízesített formában. A szabályok tehát megvannak, ezeket kell betartani.

Elsődleges feladat tehát a fiatalok figyelmét felhívni ezen veszélyekre, valamint az illegális termékbehozatalt hatósági szinten tiltani!” – áll a szakmai állásfoglalásban.





Ezeket olvastad már?
Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás