idezojelek

A kasztráló gyermekorvos, a genderprofesszor és a nagy talány + videó

Matt Walsh dokumentumfilmje, a What is a woman? egy igazán eredeti korlenyomat a mai Észak-Amerikáról. A The Daily Wire újságírója arról forgatott filmet, hogy ma hazájában tud-e bárki is válaszolni arra az egyszerű kérdésre: mi vagy ki a nő? A genderideológiától terhelt egyesült államokbeli hétköznapokban azonban alig akad olyan járókelő, szakértő, orvos vagy egyetemi tanár, aki világos válasszal szolgálhat, miután hazájában már kis híján minden ép elmét felemésztett az őrület.

Bácskai Balázs avatarja
Bácskai Balázs
Cikk kép: undefined

Az alkotást, amelynek címe What is a woman? – amit magyarul esetlenül a Mi a nő? (esetleg: Ki számít nőnek?) kérdésre lehetne lefordítani – Justin Folk jegyzi rendezőként és producerként a már említett Matt Walsh főszereplésével, és pontosan a címben megfogalmazott tematikát vizsgálja. Már maga a témakör is banálisnak hat, csakhogy a kérdést körbejáró riporternek azzal kell szembesülnie, hogy szinte senki nem mer konkrét választ adni a kérdésre, illetve a válasz inkább a kérdés kikerüléseként, elkenéseként hat. A genderőrület felkent papjai szerint ugyanis bárki lehet nő, aki ezt állítja magáról, ami abszurd és megoldhatatlannak tűnő helyzeteket eredményez. A dokumentumfilm alapkonfliktusa tehát egy egyszerű kérdés, amire még sosem volt ilyen bonyolult választ találni.

 

Kasztráló gyermekorvos

– Az egyik gyógyszert, amelyet a nemváltáshoz használnak, a leuprorelint kémiai kasztrációhoz is alkalmazzák a szexuális bűnelkövetők körében, ugye? – kérdezte Matt Walsh író, kommentátor, a The Daily Wire című online hírportál rovatvezetője legújabb dokumentumfilmjében egy amerikai gyermekorvostól. Az interjú ezen pontján Michelle Forcier doktornő felvetette, hogy legszívesebben otthagyná a beszélgetést, ami nem csoda, ugyanis eddigre már a nézők számára is kiderült, hogy ő maga elkötelezett a gyermekek nemváltoztatása, tranzíciója mellett.

A doktornő síkra száll azon gondolat mellett – amely a hazai baloldal szerint nem is létezik –, hogy már kisgyermekkorban arra kell kondicionálni a pácienseket, hogy a gender nincs kőbe vésve, fiúkból lányok és lányokból fiúk lehetnek. Ebben segítenek az úgynevezett pubertásblokkoló „csodaszerek”, amelyek a serdülőknél leállítják a férfivá és nővé érés folyamatát, hatásuk a gyermekorvos szerint teljesen visszafordítható. Ennek némileg ellentmond, hogy az egyik ilyen pubertásblokkolót kémiai kasztrációhoz használják, ráadásul súlyos mellékhatásai vannak. A gyermekek pedig, akiken alkalmazzák, kísérleti patkányok – derül ki a dokumentumfilmből.

Részlet az alkotásból:

 

A genderprofesszor

– Mi a nő, hogyan tudná definiálni? – hangzik el a kérdés számtalanszor Walsh szájából. A legviccesebb választ talán Patrick Grazanka, a Tennesse-i Egyetem genderprofesszora adta, aki nem is tudott mit mondani, előbb lefagyott, aztán megsértődött. A riporter végül azzal piszkálta fel a társadalomtudóst, hogy azt mondta, ha már az egyetemen „női tanulmányok” (woman studies) témában oktat, akkor talán azzal kellene kezdeni egy szemesztert, hogy tisztázza a diákokkal: mi a nő? Talán nem nagy gond, ha eláruljuk, hogy a riporter nem járt sikerrel, a válasz ugyanis az lett, hogy a nő az nő.

A dokumentumfilm során több alkalommal is bemutatják a készítők, hogy mennyire abszurd, milyen súlyos következményekkel jár és milyen visszaélésekre ad lehetőséget, hogy valaki bemondásra nővé vagy férfivá avanzsálhat.

A dokumentumfilmben felvillantják a nők között versenyző transznők problémáját, egy fiatal hölgy például arra panaszkodik, hogy hiába edz keményen, esélye sincs a pubertáson átesett, emiatt erősebb, izmosabb, magasabb transz ellenfelei ellen. De felbukkan egy kanadai apa története, aki börtönbe került, mivel ellenezte a 13 éves lánya nemváltását. Egy másik jelenetben pedig kétségbeesett anyák reklamálnak egy fürdőben, ahol egy magát nőnek mondó meztelen férfi mászkált pucéran, közszemlére téve a nemi szervét a női öltözőben, ahol kislányok és anyák együtt tartózkodtak.

Konzervatívok

A film egyik legérdekesebb pontja, amikor Matt Walsh ellátogat Kenyába, a maszájokhoz, akik még megtartottak valamennyit a józan eszükből, és csak mosolyogni tudnak az egész témakörön.

Mi történik, ha valaki nem binárisnak mondja magát? – kérdezte a tolmácson keresztül Walsh a törzsfőnököt, és a fordítónak el kellett gondolkoznia, hogy hogyan is mondja azt maszájul, hogy „nem bináris”. – Úgy érti, hogy olyan személy, aki se nem férfi, se nem nő? – próbálta kivágni magát a fordító, mire Walsh bólintott. – Ilyet még sosem láttunk – válaszolt a törzsfőnök. A maszájok láthatóan jól mulattak azon is, amikor a riporter arról magyarázott nekik, hogy „az én országomban állandóan azt hallom, hogy valaki azt állítja magáról: én egy nő vagyok férfitestbe zárva”.

– Egy nő tud szülni, a férfi pedig nem – adta meg a megfejtést a dokumentumfilm címében szereplő kérdésre a maszáj törzs egyik női tagja.

A filmben epizódszerep jut Jordan Peterson világhírű kanadai pszichológusnak is, aki a kérdésre, hogy „mi a nő?”, frappánsan csak annyit mond Walshnak: „Vegyél el egyet feleségül, és derítsd ki te magad!”

A dokumentumfilmet jelenleg csak angolul lehet megtekinteni, egyelőre magyar felirat nélkül, például ide kattintva, ahol a lejátszás gomb megnyomásával és egy-két további kattintással már indul is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.