Lelepleződött az Ikea egyik nagy titka - videó

Az Örs vezér téri Ikea áruház 2020. május 1-jén Ikea bútor áruház üzlet Budapest
Vágólapra másolva!
Az IKEA svéd lakberendezési óriás nemcsak a világ legnagyobb bútorkereskedője, de a drónok alkalmazásában is élen jár. Immár 100 címkeszkennelő UAV-ból, azaz pilóta nélküli repülőeszközből álló flottája van. Az apró, kék-sárga autonóm kvadrokopterek a raktárkészlet automatizált nyomon követésében tették nélkülözhetetlenné magukat.
Vágólapra másolva!

A hollandiai székhelyű IKEA franchise-partner, az Ingka mutatta be a rendszert. Jelenleg már 100, a házon belüli készleteket nyomon követő UAV teljesít szolgálatot a svéd bútoráruházlánc egységeiben, összesen 16 helyszínen, Belgiumban, Horvátországban, Szlovéniában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Svájcban.

Az IKEA a világ első olyan kiskereskedője, amely nagy léptékben sikeresen alkalmaz ilyen megoldást a készletezéshez.

Az Ingka – amely 31 piacon irányítja az IKEA tevékenységét, ami az üzletlánc kiskereskedelmi értékesítésének mintegy 90 százalékát jelenti – azt tervezi, hogy folytatja az UAV-k és robotjárművek telepítésének fejlesztését az egész globális hálózatában – írja a DroneDJ cikke nyomán a Blikk.

A gépek este fél 11 és hajnali 4 óra között lépnek működésbe, amikor az áruházakban és a raktárakban nem tartózkodik senki. Ilyenkor szkennelik be a mennyezetig felhalmozott dobozokon lévő vonalkódokat. Minden IKEA-telephelyen több mint 10 ezer helyen tárolják a különböző árucikkeket, amelyek kézi ellenőrzése három hónapig is eltarthat. A drónok használata lehetővé teszi a leltározás sokkal gyorsabb elvégzését, szinte valós idejű képet nyújtva a készletekről, és azonnal észlelve a hiányzó vagy rosszul elhelyezett tételeket.