Minden ötödik fiatal homoszexuális vagy más LMBTQ-s Franciaországban

gender homosexuality, transz, drag queen, dragqueen, gender, lmbtq
Drag queens Scalene Onixxx (L) and Athena Kills are greeted by sisters Cambria (C) and Waverly (2ndR) beside their mother Melissa following a session of Drag Queen Story Hour at Cellar Door Books in Riverside, California, on June 22, 2019. - Athena and Scalene, their long blonde hair flowing down to their sequined leotards and rainbow dresses, are reading to around 15 children at a bookstore in Riverside. The scene would be unremarkable -- except that they are both drag queens. The reading workshop is part of "Drag Queen Story Hour," an initiative launched in 2015 by a handful of libraries and schools across the United States. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a francia lakosság 9 százaléka az LMBTQ-közösséghez tartozónak tartja magát. A Z generációsok körében tartják magukat a legnagyobb arányban az LMBTQ-közösséghez tartozónak Franciaországban. 19 százalékuk válaszolta ezt a baloldalhoz közeli Ipsos által készített közvélemény-kutatás során. Ez azt jelenti, hogy a 90-es évek végén és a 2000-es évek első évtizedében születettek, vagyis a tizen- és huszonévesek közül minden ötödik személy ehhez a csoporthoz tartozónak tartja magát.
Vágólapra másolva!

A baby boomerek ezzel ellentétben sokkal magasabb arányban kiállnak a klasszikus férfi és női szerep mellett: a múlt század közepén születettek közülük csak 4 százalék sorolja magát az LMBTQ-osokhoz.
Az Ipsos 30 országban végzett felmérést a büszkeség hónapja apropóján.

Kiderült, hogy a francia lakosság 9 százaléka tartozik a leszbikus/homoszexuális, biszexuális, pánszexuális/omniszexuális vagy aszexuális kategóriákhoz, és 4 százaléka a transznemű, nem bináris/genderfluid csoporthoz.

A 30 ország összevetéséből az is kiderült, hogy Brazíliában a legnagyobb az LMBT+-közösséghez tartozók aránya, ott a teljes lakosság 15 százaléka vallja magát annak. A mért országok közül a legalacsonyabb arányt Peru produkálta, 4 százalékkal.

A felmérés az LMBTQ-személyek láthatóságára is rákérdezett.

Franciaországban a megkérdezettek többsége, 54 százaléka úgy nyilatkozott, hogy van olyan rokona, barátja vagy kollégája, aki leszbikus vagy homoszexuális. A biszexuális személyek esetében ez az arány 22 százalék, a nem bináris személyek esetében pedig 7 százalék.

Az összes megkérdezett országban átlagosan a válaszadók 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van rokona, barátja vagy kollégája, aki leszbikus vagy meleg. 13 százalékuk azt állítja, hogy a környezetében van transznemű személy, 12 százalékuknak pedig nembináris vagy nemileg rugalmas személy.

– mondja az Ipsos. Az LMBTQ-közösséggel való önazonosság évről évre nő, minden korcsoportban, de a fiatalabbaknál a leggyorsabb a tendencia – írja a 20minutes.fr francia hírportál.

jegyzi meg Flora Bolter, a téma szakértője. Hozzátette: ennek oka, hogy ma könnyebb ezt bevallani, és ez minden generációra érvényes. Aztán jön egy generációs hatás is. Mint fogalmazott: az idős emberek nem rendelkeznek megfelelő szókinccsel önmaguk meghatározásához, és nagyon erős elnyomás és megbélyegzés időszakait élték meg korábban. Így nem meglepő, hogy sokkal kevesebb baby boomer mondja, hogy ismer LMBT+-embereket – húzta alá Bolter. A szakember kijelentette, az egésznek van egy önfenntartó hatása is. Így, ha valakinek van már unokatestvére, aki homoszexuális házasságot ünnepelt, könnyebben beszél erről a szüleinek.

Az online felmérést az Ipsos végezte 30 országban 2023. február 17. és március 3. között. 22 514, 18 és 74 év közötti felnőttet kérdezett meg Kanadában, Dél-Afrikában, Törökországban és az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Szingapúrban és más országokban. Mint feljebb írtuk, a felmérés szerint

Brazíliában a legnagyobb az LMBTQ-közösséghez tartozók aránya. Ott már szépségversenyeket is tartanak ezen közösség tagjainak. Ezeket pedig botrányok is kísérik.

Drag queenek Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Az Origo beszámolója szerint legutóbb a drag „szépségek" versenye fulladt káoszba, ugyanis földhöz vágta a koronát az elégedetlen férj. A magassarkúban vonuló és csillogó ruhát viselő férfiak közül végül Emanuelly Belini és Nathally Becker izgulhatott azért, kinek a fejére kerül a korona. A győztes ugyanis Belini lett, ami Becker férjét annyira meglepte és felbosszantotta, hogy a „szépségeknél" egy jó fejjel alacsonyabb férfi felugrott a pódiumra, kitépte a koronát a leköszönő királynő kezéből, majd a földhöz vágta.

Az indulatos Matheus Oliveira ezt követően a karjánál és a hajánál fogva rántotta meg szerelmét, és tessékelte le a színpadról. Menet közben még egyszer a földhöz csapta a koronát, és hangos elégedetlenségének is hangot adott.