Biden most már bármit kérhet Zelenszkijtől

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir; BIDEN, Jill
Washington, 2022. december 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (k) fogadja Joe Biden amerikai elnök és a felesége, Jill Biden a washingtoni Fehér Háznál 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras
Vágólapra másolva!
Január végén példa nélkül álló „tisztogatásba" kezdett felsővezetői szinten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök: számos kormánytag, magas rangú tisztségviselő és kormányzó alól húzta ki néhány óra leforgása alatt a bársonyszéket, miután a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy irreálisan magas áron vásároltak ellátmányt a hadsereg számára. Kérdés azonban, hogy valóban a korrupció elleni elszánt harc késztette-e erre a váratlan intézkedéssorozatra az ukrán elnököt – vagy egészen más áll a háttérben? Rotyis Bálint, a Nézőpont elemzője válaszolt az Origo kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Példátlan gyorsasággal távozott tucatnyi tisztségviselő az ukrán felsőbb vezetésből nemrégiben. A sajtóhírek alapján úgy tűnik, hogy Volodimir Zelenszkij egy korrupciós botrány miatt vált meg még hűséges embereitől is. Egy ilyen nagyságrendű kirúgási hullám azonban minimum szokatlan egy háborús viszontagságok között vergődő országban; egyes elemzések szerint valójában arról van szó, hogy a Nyugat bizonyos személycserékhez kötötte Ukrajna harckocsikkal való támogatását. Ön hogy látja?

Amit biztosan tudunk, az, hogy a megállapodások valóban úgy működnek: én adok valamit, és azért cserébe te is adsz valamit. Ukrajna esetében gyakran elhangzik, hogy a Nyugat erkölcsi-morális okokból segíti és támogatja gazdaságilag, fegyverekkel – nos, ezeknek a támogatásoknak valójában mindig megvan az áruk. Nem tudhatjuk, hogy a háttérben, a tárgyalásokon – például amikor a CIA vezetője titokban Kijevben tárgyalt – nem fogalmazott-e meg az amerikai fél valamiféle elvárásokat. Ukrajna jelenleg kiszolgáltatott helyzetben van, úgy katonailag, mint gazdaságilag a nyugati segélyekre van utalva, a Nyugat pedig igen erős tárgyalási pozícióban van.

Zelenszkij nem nagyon válogathat a tekintetben, hogy mely nyugati elvárásokat teljesíti és melyeket nem.

Miért éppen a burjánzó ukrajnai korrupció zavarhatta a Nyugatot?

Tény, hogy Ukrajnában óriási probléma a teljes elitet behálózó korrupció, egyáltalán nem zárható ki, hogy ezekhez kötöttek bizonyos támogatásokat a nyugati hatalmak. Ugyanakkor ne felejtsük el azt sem, hogy jelenleg Oroszország és Nyugat is azért küzd, hogy Ukrajnát a befolyási övezetébe vonja. Ha Amerika úgy találja, hogy vannak bizonyos személyek az ukrán vezetésben, akik nem illenek bele egy „jövőbeni", nyugati blokkhoz tartozó Ukrajna képébe, akkor azok eltávolítására elérkezett a tökéletes lehetőség.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja Joe Biden amerikai elnök és a felesége, Jill Biden a washingtoni Fehér Háznál 2022. december 21-én Forrás: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

Volodimir Zelenszkij csütörtökön az ukrán adó- és vámhivatalnál folytatta a személycseréket. Lehetséges, hogy egy újabb nagy kéréssel fordult a Nyugathoz, ahonnan megérkeztek az új elvárások?

Ezt sosem fogjuk megtudni. Az bizonyos, hogy amióta Ukrajna „él" a nyugati segítséggel – vagyis a háború kezdete óta –, azóta biztosan érkeznek kérések Zelenszkijhez. És

ameddig Ukrajna rá lesz szorulva a nyugati támogatásokra – vagyis a háború végéig vagy akár még azután is –, addig biztosan folyamatosan érkeznek majd a kérések.

A nyugati nagyhatalmak ugyanis, ne legyenek illúzióink,