Mihály Szilvia | 2022.06.24. 07:00
Kőbe zárva őrizte szerelmét a férfi a fonyódi villa pincéjében
Már gyermekei is voltak, amikor korábban elhunyt szerelmével közös nászágyat faragtatott a fonyódi villatulajdonos. Felesége elvált tőle, de a bizarr szobrot ma is láthatod.

Kávézó a kripta felett

Fonyód legszebb panorámájú kávézójának teraszán üldögélve nem minden vendég tudja, hogy egy különleges, szinte bizarr szerelmi történetnek köszönhetően az épület pincéjében egy kripta található. Nem kell megijedni, holttestek nincsenek az épületben, a szűk lépcsősor alján egy márványba faragott, nászágyon fekvő szerelmespárt láthatsz.

Míg a teraszon a végtelen kékség és az északi part napfényben fürdő hegyeit csodáltad meg, idelent félhomály fogad. Teljesen szürreális az érzés, ami engem elfogott, ahogy megpillantottam azt a szoborba vésett pillanatot, ami igazából csak a képzelet szüleménye volt, mert ez a szerelem, aminek emléket állítottak, sohasem teljesedett be.

A lábad alatt a Balaton. És egy kripta
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Mielőtt azt gondolnád, sokat ültem a napon, és félrebeszélek, ismerd meg a rögeszméssé vált egykori villatulajdonos, Abrudbányai-Rédiger Ödön emlékét, melyről a villát és a kávézót üzemeltető házaspár, Beliczky Beáta és Beliczky Tamás mesélt.

Földöntúli szerelem
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ha belépsz a pincébe, az ágyban fekvő életnagyságú emberi szobrok, Magdus és Ödön mellett korabeli újságcikkeket is láthatsz, egy tévén végignézheted a tragikus szerelemről készített kisfilmet, és zongora dallamokat is hallgathatsz. A kőből faragott ágyon még az ágytakaró is részletesen ki van dolgozva, az egymást kezét fogó szerelmesek olyanok, mint akik éppen lepihentek. Ödön szeme nyitva, Magdus kezét fogja. Mi ez, ha nem az igaz szerelem…..

A halott menyasszony

– A pécsi gyógyszerész, Ödön erdélyi származású menyasszonya, a férfi első, és úgy tűnik egyetlen szerelme, Magdus az 1915 körüli években a házasság előtt három héttel tragikus körülmények között, egy titokzatos betegségben meghalt. Ödön sikeres volt a szakmájában, saját készítésű gyógyszerei, porai mellett egy Tündérhab nevű készítménye a kozmetikai piacon is ismertté tette. Verseivel a pécsi irodalmi és kulturális élet kiemelkedő alakja volt, írt Himnuszt a Balatonról és megjelent a Magdus varázsa című műve is.

„Magdim, te vagy a sorsom, édes végzetem,
Oly végtelen szeretlek, imádlak ezt súgom.
Magdim, te gyönyörű tünemény, Magdusom”

A be nem teljesedett szerelem…
Fotó: Mészáros Annarózsa

Kripta, mint válóok

– A férfit annyira megviselte a lány halála, hogy hiába házasodott meg, és lettek gyermekei, nem tudta kiverni a fejéből első szerelmét. Egy mediterrán házat épített Fonyódon, melynek pincéjében egy emlékművet készíttetett a szerelmükről, és itt kívánta eltemetni a lányt. Felesége, Sántha Ilona sokáig tűrte ezt az őrült lángolást, de a szobor készítésekor nem bírta tovább, és 1941-ben elváltak. A fonyódi villa pincéjében egy hatalmas vörös homokkő tömbből készült el a nászágy, melyet Ödön ténylegesen a kripta közepébe helyeztet el, hiszen azt tervezte, hogy idehozatja szerelme hamvait, őt magát, sőt, a gyerekeit is itt temetik majd el. Erre azonban nem került sor.

A villa alatt található a kiállítás
Fotó: Mészáros Annarózsa

Fociklub és jazz zene

Az államosítás, 1949 után a villa felső részen szociális bérlakásokat hoztak létre, a pincét pedig teljesen átlagos tárolóhelyiségnek használták az itt lakók, később a helyi fociklubnak volt itt a labda raktára. Találtunk egy korabeli cikket:

„Még 1960-ban mint látványosságot mutogatták 5 Forint belépődíj mellett Fonyódon a „kripta-villát”. A házról és a benne levő kriptáról levelező lapokat is árultak és a volt villatulajdonosnak nyomtatott verseit újabb 5 Forintért kínálták a turistáknak. … Profán dolog volt a kommunista rendszertől, hogy éppen ezen az államosított villa tetején nyitott egy vendéglőt a táncoló fiatalság számára. Mikor 1960-ban ott jártam, a turistákat egyik oldalon levezették a kriptába, ahol e megható szerelmi történetnek örök emlékét márványba vésték, s közben lehallatszott az emeletről a modern jazz melódiája.” (Forrás: Arcanum.hu; Chicago És Környéke című magyar nyelvű lap 1979)

Az örök szerelem színhelye

– Az épület Ödön ötletére korábban vörös színű volt, ezzel fejezte ki a fájdalmát és a szerelmét, a villa az északi partról, Badacsonyból is jól látható volt. Az utolsó években már kopott rózsaszínek lettek a falak, a 2017-es felújításkor sárga színű lett.

Egy legenda szerint, ha egy pár ágy fölött megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké tart majd.

Ha a pincében túl bizarr lenne egymás kezét fognotok, sétáljatok fel a teraszra, és gyönyörködjetek az északi part és a Balaton látványában. Szerintem a lánykérést is inkább a szabadba, mint a pincébe tervezzétek.

Nézd meg a kriptában készített képeinket!



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva