Brit politikai elemzők szerint totális kudarc volt Ursula Von der Leyen beszéde Dublinban, ahol egyébként még egy díjat is átvehetett.

Council of EU / Newsroom
von der leyen
Fotó: Európai Tanács

Az Európai Bizottság elnöke Írország 50 éves EU-s tagságával kapcsolatban azt fejtegette, hogy az írek pontosan tudják, milyen a szabadságért küzdeni szenvedéllyel, ma pedig egy másik európai ország, Ukrajna harcol ugyanezért.

Írország most messze van a frontvonaltól, de az ír nép mindenkinél jobban érti, miért olyan fontos ez a háború. Ukrajnában a tét nem egyetlen ország szabadsága, hanem az egész kontinens jövője

– mondta Von der Leyen.

Brit politikusok a Twitteren akadtak ki szavaira, mondván, óriási kockázat volt beszédében párhuzamot állítani az orosz agresszió és Nagy-Britannia írországi jelenléte között éppen most, amikor a határellenőrzések kapcsán egyébként is van bőven feszültség a régióban.

Von der Leyennek nem ez volt az egyetlen botrányos nyilatkozata a héten. Szerda reggel kemény üzenetet fogalmazott meg Oroszország ellen, a videóban kiemelte: Moszkvának meg kell bűnhődnie az Ukrajnában elkövetett bűnökért. Csakhogy eközben egy Kijevről meglehetősen negatív képet festő mondat is elhangzott, amely szerint Ukrajna a háború kezdete óta 100 ezer katonát veszített.

A háborúban álló felek igyekeznek kisebbíteni veszteségeiket, amikor beszélnek róluk,

Von der Leyent volt nemét hadügyminiszterként feltételezhetően ez a stratégia nem érhette meglepetésként,

mégis közölte az ukránok egyik érzékeny adatát. Az ukrán fél nem sokkal később ezt az információt igyekezett bagatellizálni, azt állítva, hogy legfeljebb 13 ezer ukrán katona veszítette életét a háborúban.