Bizonytalan az EU gázellátásának jövője

Gas Pipeline In Poland Warszawa Warsaw Poland Polska gas installation gaz installations gas compressor station natural gas Natural-gas processing pipeline polish in poland Operator Gazociagow Przesylowych Gaz-System Gas station national transmission syste
Ukrajna szerint lehetséges, Oroszország szerint lehetetlen a tranzitpontok közti váltás - képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Nyáron a kutya sem foglalkozik a gáz árának alakulásával, a befektetőkön és a gázszolgáltató cégeken kívül. Holott már most érződik a feszültség a piacon, ugyanis egyre nagyobb a különbség az idei és a jövő télre vonatkozó európai földgázárak (jegyzései) között. Most úgy tűnik, hogy a rövid távú kockázatok enyhültek, a következő hónapokban azonban komoly bizonytalanság mutatkozik – írta a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Az amszterdami ICE Index adatai szerint a 2023. decemberi határidős szállítások 8 százalékkal olcsóbbak a 2024. decemberieknél – ez jókora fordulatot hozhat az év elejéhez képest, amikor a legközelebbi téli szerződések még prémiummal mozogtak a piacon. A tőzsde árai szerint Európa felkészült az idei téli szezonra, beleértve a szilveszter utáni időszakot is. Ebben két dolog segített. Az enyhe tél és az, hogy túlméretezték az LNG-t, vagyis az arra vonatkozó igényeket. Emlékezetes, hogy a kikötőkben sorban álltak a gázszállító hajók.

Az elkövetkező évek azonban bizonytalanabbak, mivel Európának a korábbi legnagyobb beszállítója, Oroszország nélkül kell beszereznie a téli tartalékait.

A jövő tél kockázatosabbnak tűnik, mivel az Egyesült Államokból származó LNG-szállítmányok csak 2026-tól indulnak el, abban pedig nem lehet bízni, hogy a téli időjárás addig minden évben enyhe lesz.

Európának sürgősen fel kell töltenie a tárolóit, hogy az unió energiabiztonsága stabil maradjon.

A kockázatokat az is növeli, hogy 2024 decemberében lejár a Moszkva és Kijev közötti gázszállítási megállapodás, amely az Európába irányuló, Ukrajnán keresztül érkező limitált orosz szállítmányokat is lezárhatja.

A két fél közötti tárgyalások utolsó fordulójára csak az utolsó pillanatban került sor, a szerződést pedig csak napokkal az előző megállapodás lejárta előtt írták alá. Emiatt arra az eshetőségre is fel kell készülni, hogy a konfliktus résztvevői nem fognak újra leülni a tárgyalóasztalhoz.

Gázkompresszor állomás Lengyelországban, Varsó közelében - képünk illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Európának az Észak-Afrikából érkező szállítmányokra is támaszkodnia kell, ám ehhez az ázsiai országokkal kell versenyre kelnie, ami önmagában árfelhajtó tényező. Az viszont továbbra is kockázat marad, hogy a beszűkült és be nem járatott ellátási láncokon probléma merül fel. Összegezve: 2026-ig arra kell készülni Európában, hogy hatalmas áringadozások lesznek az energiaáraknál.