Így tudja a régi tévéjén is nézni az új online szolgáltatókat

John McClane, Bruce Willis, Die Hard
Vágólapra másolva!
Néhány egyszerű módszer arra, hogy hogyan lehet eljuttatni a hagyományos televíziókra is az internetes tartalmakat, online streaming videókat. Ugyanis elég bosszantó, hogy egy 6 éves, de mégoly drága tévén sem lehet nézni ezeket. Persze, van aki azt mondja, hogy nem kár mondjuk, ha nem látjuk a szélsőbalos Netflix-propagandát, de mondjuk a Disney-n a Star Wars-t vagy éppen a Die Hard-sorozatot azért sokan megnéznék. Csak nem tudják. Elmondjuk, hogy lehet mégis.
Vágólapra másolva!

Elkoptatott közhely, de attól még igaz, hogy a médiafogyasztási szokások változóban vannak, ami érinti a televíziózást is. A hagyományos műsorok, adások és csatornák mellett egyre többen nézik, vagy szeretnék nézni az online szolgáltatók műsorait is. Ez nem is csoda, hiszen például csak a Disney-n vagy más streaming-szolgáltatón ma már több százezer órányi kifogástalan képminőségű tartalom érhető el pár ezer forintos havidíjért. És akkor még a YouTube-ról nem is beszéltünk, amely a világ legnagyobb videómegosztó oldalaként gyakorlatilag végtelen mennyiségű audiovizuális anyagot kínál. Sokan vannak, akik már direkt erre a felületre készítenek különféle tartalmakat, így a gyakorlatilag ezek az online streaming szolgáltatások úgy funkcionálnak, mint egy-egy hatalmas tévés előfizetési csomag. Azzal az "apró" különbséggel, hogy a néző maga választhatja ki, hogy mikor és mit néz, tehát teljesen szabad kezet kap.

Ha a tévénk magától nem ilyen okos, nem gond simán kitaníttathatjuk. Forrás: Origo

Az úgynevezett okostévék már lehetővé teszik az ilyen alkalmazások, és ennek köszönhetően az általuk kínált töméntelen mennyiségű netes tartalom közvetlen elérését is. Ezeken a webOS, Tizen vagy Android TV alapú készülékeken tehát pofonegyszerűen elérhetőek az ilyen filmek, sorozatok, videók vagy régi sportközvetítések, amelyek tény és való, hogy a nagy képernyőn mutatnak a legjobban.

Azonban rengetegen vannak, amiknek nincsen okos televíziójuk, vagy esetleg van, de annyira régi készüléket használnak, amelyeken ezek elérhetőségét már megszüntették.

Ám nekik sem kell elkeseredniük, hiszen vannak arra módszerek, hogy az ő tévéjükön is megjelenhessenek ezek az anyagok. Azt fontos megjegyezni, hogy az összes ismertetett módszer HDMI csatlakozót használ, ha valakinek nincs a televízióján ilyen, hanem mondjuk csak SCART vagy kompozit port, akkor vennie kell a boltban egy megfelelő átalakítót.

Laptopról tévére

A laptopon keresztül egyszerűen elérhető a Disney, vagy bármilyen más dedikált filmnézegetős szolgáltatás. Illetve természetesen a YouTube is akár, és ehhez nem kell mást tenni, mint beírni a böngészőbe a kívánt oldal nevét. A notebook képe pedig egyszerűen kilőhető a televízióra, csak egy HDMI kábellel kell összekötni a két eszközt. Amennyiben a csatlakozó probléma lépne fel valamelyik oldalról, akkor az a már említett módon, átalakítóval orvosolható.
Ez egy általánosan használt módszer, amelyet gyakran azok is használnak, akik rendelkeznek okos tévével. Előfordul, hogy a pendrive-on, vagy külső merevlemezen található filmjeiket ily módon nézik meg.

Tv "okosító"

Vannak olyan kis eszközök, amelyeket kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy "okosítsák" az úgynevezett buta televíziókat. Ezek lehetnek apró, pendrive méretű masinák, vagy nagyobb PlayStationre hasonlító dobozok is. Minden ilyen eszközt a HDMI portba kell dugni, kiválasztani a televízión a megfelelő bemenetet, és máris lehet élvezni a smart szolgáltatásokat.

A Xiaomi Mi Box 3, smart box például rengeteg alkalmazás elérését teszi lehetővé, és a hardvere kellően erős. Forrás: Origo

Az ilyen tévéokosító eszközökön egyébként általában játékok, médialejátszó alkalmazások, időjárás előrejelző programok és híroldalak is megtalálhatóak. Valamint az esetek túlnyomó többségében a böngésző sem hiányzik, azaz különféle weboldalak megnyitását is lehetővé teszik.

Az ilyen termékek ára nem vészes, a legolcsóbb darabok akár már 10-12 000 forinttól beszerezhetőek.

Set top box

A külső digitális tv tunereket tartalmazó, úgynevezett set top boxoknak is vannak olyan fajtái, amelyek kínálnak okos funkciókat. Ezek tehát olya több funkciós eszközök, amelyek segítségével nem pusztán a tv adások, hanem a különféle internetes tartalmak is elérhetővé válnak.

Az Nvidia Shield az egyik legjobb megoldás, igaz, messze nem a legolcsóbb. Forrás: Nvidia

Ha valaki ilyen okos set top boxban gondolkodik, akkor érdemes előtte utánanéznie, hogy a kívánt szolgáltatások, azaz például a Netflix vagy a YouTube futtatását támogatja-e az eszköz. A legolcsóbb ilyen termékek ára manapság nagyjából 20 000 forint.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!