Pénzbüntetésre ítéltek Oroszországban egy rocksztárt, mert bírálta az ukrajnai háborút

2022. augusztus 16. 18:11

Bűnismétlés esetén akár 5 év börtönbüntetés is kiszabható rá.

2022. augusztus 16. 18:11
null

Pénzbírsággal sújtotta Jurij Sevcsuk orosz rocksztárt kedden az ufai bíróság az ukrajnai orosz hadművelet nyilvános bírálatáért. A közép-oroszországi város törvényszékének közleménye szerint a rockénekesnek 50 ezer rubel (körülbelül 800 euró) bírságot kell megfizetnie.

Az orosz büntető törvénykönyv szerint a későbbiekben bűnismétlés vagy egyéb súlyosbító körülmény esetén akár 5 év börtönbüntetés is kiszabható rá. Jurij Sevcsuk koronavírus-fertőzés miatt karanténban van, így nem tudott részt venni az ítélethirdetésen.

Ügyvédjén keresztül közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta:

bármely korról és bármely országról legyen szó, álláspontja mindig háborúellenes volt”.

Sevcsuk szerint az országok vagy népek közötti politikai ellentéteket diplomáciai úton kell rendezni.

A 65 éves, közismert rockénekes május 18-i ufai koncertjén bírálta az Ukrajna ellen indított orosz háborút, sajnálatosnak nevezve, hogy fiatal emberek halnak meg a harcokban mindkét oldalon.

Jurij Sevcsuk már a Szovjetunió bukása előtt ismert rockénekes volt, DDT nevű együttesével rendszerellenes megnyilvánulásokat is megengedett magának. Később, a kilencvenes évek közepén akkori élettársával együtt a csecsenföldi orosz katonai beavatkozást is bírálta, 2014-ben pedig a Krím félsziget megszállása ellen emelte fel a szavát.

(MTI)

Nyitókép: Olga Maltseva/AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2022. augusztus 17. 08:35
Sevcsuk nem egyszerű eset, számtalanszor megrázta a pofonfát és Putyinnal is volt már többször vitája. Ugyanakkor a személyes helytállást megbecsüli, a felrobbant Kurszkon szolgálók családtagjai javára koncerteket szervezett. Azt azért tudni kell, hogy az oroszoknál a hadsereg állam az államban, és az nem mindenkinek tetszik, ha csak másodrangú állampolgár lehet a hazájában. Baskír, kikeresztelkedett zsidó eredetileg, vagyis távoli rokonunk, első felesége meghalt. Csak Viszockijjal emlegethető egy lapon, aki meg Cseh Tamással, úgyhogy óvatosan tessenek köpködni. Biztos vagyok benne, hogy lesz még következménye a politikai kiállásainak, mert nem az a fickó, aki egykönnyen beszarik a hatalomtól. Csak megjegyzem, Till Lindemann a Rammsteinből sem járt sokkal jobban Putyinnal, pedig ha valakire, rá igazán elmondható, hogy mindig is lojálisan bánt az orosz kultúrával / néppel, ami sosem egyenlő a regnáló hatalommal. Természetesen nálunk sem.
Gyzoltan
2022. augusztus 17. 07:31
"Pénzbüntetésre ítéltek Oroszországban egy rocksztárt, mert bírálta az ukrajnai háborút" A humánus, toleráns, liberális oroszok nagyvonalú "ejnye-ejnye" eljárása... Az USA zsidósága 1917-ben ennél lényegesen keményebb volt: "A célja egyértelmű volt: gyakorlatilag büntethetővé tenni bármiféle olyan magatartást, amit a törvényalkotó az Egyesült Államok hadseregének és kormányának háborús érdekeivel ellentétesnek talált. A jogszabály értelmében akár halálra is ítélhetik azt, aki olyan információt ad ki, amely hátráltathatja az USA hadseregét, illetve közelebb hozhatja a sikerhez az ellenséget."
blondibarbi
2022. augusztus 17. 04:10
A "demokratikus" Ukrajnában -ahol a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartják- ugyanezért kötelet kapott volna, nem pénzbüntetést.
zolka50.50
2022. augusztus 16. 21:40
Egészen pontosan: "A Baskír Bíróságok Közös Sajtószolgálata szerint a bíróság megállapította, hogy 2022. május 18-án, a DDT csoport Ufa Arénában tartott koncertjén Jurij Sevcsuk beszédet mondott „nyilvános felhívásokat tartalmazó, hogy megakadályozzák az orosz fegyveres erők használatát.” Hát ez nem szimpla bírálat, ez bizony lázítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik