Döbbenetes leleplezés: saját civiljeiket ölik az ukránok a legkegyetlenebb módon

háború, ukrán válság 2022, ukrajna, orosz-ukrán, orosz, oroszország, konfliktus
Mine is pictured in front of a destroyed trams in the city of Mariupol on August 1, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
A Reuters cikkére hivatkozva a Mandiner arról ír, hogy egy friss vizsgálat szerint az ukrán hadsereg több ezer, rakétával kilőtt taposóaknát, vagyis gyalogsági aknát használt a keleti Izjum városában és környékén, amikor az oroszok megszállták a területet.
Vágólapra másolva!

A Human Rights Watch közleményében megjegyezte, hogy korábban ugyanezzel vádolta az orosz erőket is. Úgy tűnik azonban, hogy az ukrán erők is komoly mennyiségű taposóaknát szórtak szét Izjum környékén, ami továbbra is civil áldozatokat követel.

Az, hogy az oroszok is használják, még nem indokolja, hogy Ukrajna használja ezeket a tiltott fegyvereket – tették hozzá.

A képünk illusztráció Forrás: AFP/Stringer

A Human Rights Watch szerint ezek az eszközök nem tudnak különbséget tenni a civilek és a harcosok között, így sértik a nemzetközi humanitárius jogot. Emlékeztettek: Ukrajna korábban aláírta a vonatkozó 1997. évi egyezményt, míg Oroszország nem.

A New York-i székhelyű jogvédő szervezet szeptember 19. és október 9. között végzett kutatást az ukrajnai Izjumban és környékén. Több mint 100 emberrel készítettek interjút: szemtanúkkal, áldozatokkal, orvosokkal.