Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

Vágólapra másolva!
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem értett egyet Vaszil Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet véleményével Volodimir Zelenszkij ukrán államfő elnökségének legitimitásáról.
Vágólapra másolva!

Március 22-én Nebenzja azt mondta, hogy Zelenszkijt május 21-től illegitimmé teszi, hogy egymagában úgy döntött, nem lesz elnökválasztás Ukrajnában. Felhívta a figyelmet arra, hogy külföldi partnerek arra kérik Oroszországot, hogy folytasson tárgyalásokat Ukrajnával. A diplomata rámutatott, hogy a kijevi rezsim "alapvetően inkompetens", és megtiltotta, hogy az ukrán oldalról bárki tárgyaljon Moszkvával. 

Lavrov az Izvesztyija című lapnak adott március 28-i interjújában kommentálta Zelenszkij rendeletét, amely megtiltja neki és más állami képviselőknek, hogy tárgyalásokat folytassanak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, vagy bármilyen orosz tisztségviselővel. 

 

Lavrov kifejtette, hogy az orosz államfő többször is felkínálta a béketárgyalás lehetőségét. 

Az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokra utoljára 2022. március 29-én került sor Isztambulban. Később Kijev hivatalosan elutasította a Moszkvával való újbóli kapcsolatfelvételt. Ugyanezen év október 4-én az ukrán elnök hatályba léptette az ország Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának határozatát arról, hogy nem lehet tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyinnal.

Zelenszkijt 2019 tavaszán választották meg elnöknek. Ukrajnában 2022 februárja óta hadiállapot van érvényben, ennek értelmében nem lehet elnökválasztást tartani, azonban ha az ukrán parlament támogatja a vonatkozó törvénymódosításokat, akkor lehetségesek lesznek a választások - írja az iz.ru.