Vegán a róka az új német mesekönyvben, kiborultak a gazdák

Egy százéves klasszikust „modernizált” egy népszerű színésznő. Nem mindenkinek tetszett.

2024. 03. 18. 20:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy klasszikus német gyermekkönyv új kiadásában a nyuszi és a róka többé nem ellenségek, mert a róka vegán. Ehelyett a gazdák jelentik a veszélyt – adta hírül a Die Welt. A konzervatív német napilap emlékeztetett rá, az eredeti, Nyuszi suli (Die Häschenschule) című 1924-es mesekönyvben a nyuszitanárok megtanítják az élet legfontosabb dolgaira a nyuszitanoncokat, köztük arra, hogy a róka jelenti rájuk a legnagyobb veszélyt.

Egy népszerű és vegánságáról is ismert német színésznő, Anke Engelke viszont úgy döntött, hogy „felforgatja” a hagyományos szerepeket, és kibékíti az ősi ellenségeket – így hagyta el a róka is a húsevést.

A művésznő a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban viszont elismerte, hogy nem szerették volna, ha a történetből teljesen eltűnik a veszély és a konfliktus, ezért új ellenséget találtak: egy nagy fűnyírót, illetve a gazdákat. Állítása szerint egyébként az ötlet nem is tőle, hanem a kiadótól jött, de szerettek volna rámutatni, hogy az emberek sok mindent rosszul csinálnak, és ezen érdemes lehet változtatni a jövőben.

A választás meglehetősen érzékenyen érintette viszont a német gazdákat. A Die Weltnek nyilatkozva Torsten Krawczyk, a szászországi gazdák képviselője felháborodottan kérte ki, amiért megint belőlük csináltak „mumust”.

A cselekmény értelmetlen, teljesen nélkülöz minden tudományos alapot a ragadozókat és növényevőket legjobb barátokként ábrázolni

– magyarázta. Feltette a kérdést, hogy mégis hogyan tanulnák meg a gyerekek, hogyan törődjenek a természettel, ha ilyen sületlenségekkel tömik a fejüket.

A gazdák szennyezik a környezetet, a vadászok cuki állatokat lőnek agyon, a kombájnok pedig ördögi, veszélyes dolgok – summázta a mese üzenetét egy bajor mezőgazdasági szaklap.

A könyv egyébként már megjelent, online 14 eurót (5500 forintot) kérnek érte. 

Borítókép: A könyv borítója (Fotó: Esslinger Verlag)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.