Meglepően szavaztak Magyarországon az oroszok

Külföldön nem mindenütt Vlagyimir Putyin lett a befutó.

2024. 03. 19. 11:24
null
Moszkva, 2024. március 15. Vlagyimir Putyin hivatalban lévõ államfõ (b2), Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (j), Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt (b) és Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja (j2) jelöltjének fotói mellett áll egy férfi Moszkvában a háromnapos orosz elnökválasztás elsõ napján, 2024. március 15-én. Oroszországban hat évre választják meg az ország legfontosabb közjogi méltóságát. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon 1815-en adták le a szavazatukat az orosz választásokon – derül ki a hivatalos eredményekből. Ez nem feltétlenül kizárólag a magyarországi oroszokat jelenti, hiszen mint riportunkban megírtuk, volt olyan, aki Szlovéniából érkezett Budapestre.

Magyarországon a szavazók 39 százaléka voksolt Vlagyimir Putyinra.

Hazánkban 43 százalékkal a legnépszerűbb jelölt Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek Párt vezetője volt. Itt tehát nagyon másképpen alakultak az erőviszonyok, mint a végső eredményekben, ahol az orosz elnök több mint 87 százalékot, Vlagyiszlav Davankov viszont alig 4,3 százalékot zsebelt be.

Érdekesség, hogy az exit poll – a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésén alapuló – adatok jelentős eltérést mutattak. Mint arra Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója Facebook-bejegyzésében rámutatott, az exit poll adatok alapján Vlagyimir Putyin 14 százalékot szavazott. 

A külföldi szavazatokat böngészve van még néhány érdekesség. Vlagyimir Putyin támogatottsága külföldön az uniós tag Görögországban és Cipruson a legmagasabb, Athénban 89 százalék, Nicosiában 86 százalék voksolt rá. Közismert, hogy Ciprus közkedvelt az orosz turisták és üzletemberek köreiben, a háború kirobbanása óta valósággal ellepték az országot. Hasonlóan népszerű az orosz elnök Moldovában (84 százalék), és talán némileg meglepő módon Észtországban (75 százalék) is.

Érdekes módon Vlagyimir Putyin támogatottsága rendkívül alacsony az oroszok körében egyébként ugyancsak népszerű turistacélpontban, Montenegróban, ahol csak nyolc százalék szavazott rá.

Meglepő lehet, hogy a külpolitikájában egyébként egyensúlyra törekvő Szerbiában is csak 11 százalék szavazott a jelenlegi hatalom mellett. Feltűnő még, hogy a hagyományosan orosz érdekszférába tartozó, az új emigrációs célpontnak tekinthető Kazahsztánban a válaszadók negyede voksolt rá.

Borítókép: Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő (b2), Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (j), Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt (b) és Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja (j2) jelöltjének fotói mellett áll egy férfi Moszkvában a háromnapos orosz elnökválasztás első napján, 2024. március 15-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.