Egy holland férfi megvett egy magyar falut, idén már fesztivált szervez benne + videó

Az üzletember beleszeretett egy Nógrád megyei zsákfaluba, Bedepusztába.

Forrás: VG.HU2022. 08. 07. 11:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évekkel ezelőtt egy holland üzletember beleszeretett egy Nógrád megyei zsákfaluba, Bedepusztába, és sorra megvette a község házait – számolt be a magyar Deutsche Welle (DW). 

Elroy Thümmler a házakat tulajdonképpen nem is megvette, hanem elcserélte.

A bedepusztai családoknak más falvakban vett házakat, és ők oda költöztek. A zsákfaluban lévő épületeket pedig felújította és kiadja a turistáknak.

A faluban van kocsma, az egykori iskolából pedig rendezvénytér lett. A vállalkozó korábban a Sziget-produkciók külföldi marketingkampányába kapcsolódott be, és külföldi vendégeket csábított a hazai fesztiválokra. Most már a Nógrád megyei faluba invitálja az érdeklődőket. 

Elroy azt mondja: nem a pénzért csinálja, ő inkább valami egyedit szeretett volna létrehozni. Ezért fesztivált szervez, és kulturális kezdeményezéseket vár a falujába – írja a Vg.hu.

A holland férfi elmondta, amikor külföldi barátai nem értik, hogy miért Magyarországra megy el nyaranta, az szerinte egyszerű megbélyegzés a részükről. 

Ezt utálom Nyugat-Európában, azt hiszik, hogy minden erkölcs az övék, mindent sokkal jobban tudnak. Azt mondom, hogy »ők«, de természetesen a mainstream médiára gondolok, és azokra az emberekre, akik követik ezeket a médiumokat

– mondta. 

Az évekig kulturális szervezőként dolgozó férfi faluja természetesen művészeti projekteket is szívesen lát: zenészeket, írókat, képzőművészeket várnak, némi kedvezménnyel.

Az emberek két hétig itt vannak, zenélnek, fellépnek a színpadon. Vendégek jönnek hozzájuk, megeszik, amit termesztünk. Nagyon – talán túlságosan is – idilli, de ez az irány

– fejtette ki a férfi, aki hozzátette, ha mindenki hozzátesz valamit a falu életéhez, akkor az egy kis paradicsommá nőheti ki magát. 

Bedepusztán egy fesztivált is szerveznek a Szigettel egy időben azoknak, akik egy csöndesebb eseményen vennének inkább részt.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: Youtube/DW Magyar)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.