Elhagyta egy városnyi ember adatait a részeg japán

Munka után italozott, egy település 460 ezer lakosának adatai voltak a táskájában – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo2022. 06. 26. 15:44
null

Munka után italozott, egy település 460 ezer lakosának adatai voltak a táskájában – olvasható az Origó cikkében.

A vállalatok adatbiztonsági incidenseinek java szoftveres sebezhetőségek helyett emberi mulasztásokra vezethető vissza, azonban egy negyvenes éveiben járó japán férfi igazán kitett magáért a napokban: többórányi kemény italozást követően egyszerűen elhagyta 460 ezer ember személyes adatait, mielőtt kiterült volna az utcán, hogy kipihenje az este fáradalmait.

Az incidensig a férfi Amagaszaki város önkormányzatának alvállalkozójánál dolgozott, a koronavírussal kapcsolatos önkormányzati segélyezés kivitelezésében segédkezett. A munkája miatt kedden át kellett mennie a város lakóinak adataival a közeli Szuitába, így titkosítva kimásolta azokat két pendrive-ra.

Olyan adatokra kell gondolni, mint a lakosok neve, lakcíme, születési dátuma, az ellátásban részesülők bankszámlaszáma.

 

A munkanap végét a férfi és a munkatársai nagy ivászattal ünnepelték meg egy étteremben, miközben a dolgozó a nála tartott táskában cipelte a pendrive-okat. Sajnos mire a dorbézolás után szerda reggel felébredt az utcán, addigra eltűnt a táskája, így értesítette a rendőrséget a helyzetről, feltételezése szerint kirabolhatták álmában. Szerencsére gyorsan kiderült, hogy nem erről volt szó, a rendőrök egy emeletes lakóház előtt megtalálták a táskáját, méghozzá az összes beletett tárggyal együtt.

Minden bizonnyal ő hagyta el részegen.

Amagaszaki polgármestere elnézést kért az incidensért, állítása szerint az adatvédelmi procedúrák fokozásával vissza fogják szerezni a lakosság bizalmát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.