Legalább 13 ember meghalt pénteken több mint 200 erdőtűzben Chile középső részén, ahol intenzív hőhullám tombol – közölték a hatóságok. Több régióban katasztrófa helyzetet hirdettek.
 

Fotó: AFP

Mauricio Tapia, a helyi katasztrófavédelem (Senapred) helyettes vezetője 13 halottról számolt be. Tizenegyen a Biobío folyó partján fekvő Santa Juana város térségében haltak meg. Ketten, egy bolíviai pilóta és egy chilei szerelő lezuhant egy helikopterrel, amellyel a tüzet próbálták eloltani. A repülőgép-szerencsétlenség Galvarino térségében, La Araucanía régióban történt.
A hatóságok 22 sérültről tudnak, közülük nyolcan súlyos állapotban vannak. A több mint 200 tűz eddig több mint 40 ezer hektáron pusztított, és 97 házat semmisített meg. A 204 aktív tűzfészekből 56 van ellenőrzés alatt.     
A tüzek egy szélsőséges hőhullám miatt keletkeznek, a hőmérséklet megközelíti a 40 Celsius-fokot, ami miatt a hatóságok a 2017-eshez hasonló katasztrófától tartanak.
 

Abban az évben egy hatalmas erdőtűz 11 embert ölt meg, mintegy 6 ezer embert érintett, több mint 1500 házat pusztított el és 467 ezer hektárnyi földet tett tönkre.


Az előző katasztrófához hasonlóan a tüzek mezőgazdasági területeken és erdőkben keletkeztek, mielőtt átterjedtek volna lakott területekre.
A fővárostól, Santiagótól 510 kilométerre délre fekvő Concepción városába vezető egyik főútvonalon csütörtök óta korlátozzák a forgalmat a tűz közelsége miatt. A tragédia egyik epicentruma a Concepcióntól 52 kilométerre délre fekvő Santa Juana városa.
A kormány katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Nuble és Biobío régiót. A lángok Maule és Araucanía régiót is érintik.
A térségben több mint 2300 tűzoltót mozgósítottak a lángok megfékezéséhez.