Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2022.01.23.

10 fontos tény az omikronról, a hazai esetszámok 90 százalékáért felelős mutációról

Szélsebesen terjed a világban és hazánkban is a koronavírus omikronnak nevezett variánsa: a magyarországi esetszámok mintegy 90 százalékát ez a mutáció okozza.

A tudósok világrekorder mutációnak tartják a fertőzőképességét illetően. Mi vár még ránk ebben a világjárványban? A Ripost7 dr. Rusvai Miklós víruskutató és dr. Mangó Gabriella háziorvos segítségével összegyűjtött egy sor érdekes tényt az omikronról.

1. Egy hónap alatt elárasztotta a világot

Az első omikron-fertőzést Dél-Afrikában igazolták tavaly novemberben. A koronavírus omikron-variánsa soha nem látott sebességgel terjed, az azonosítása után egy hónap alatt elárasztotta a világot. Fertőzőképességét a kanyaróhoz hasonlítják, amely a világ egyik legfertőzőbb betegsége. Számítások szerint egy kanyaróban szenvedő személy átlagosan 15 másikat fertőz meg, az omikron 6-ot, de az sem mindegy, mennyi idő múlva válnak ők is fertőzőkké. Ez kanyaró esetén körülbelül 12, az omikronnál mindössze 4-5 nap.

Fotó: Shutterstock

Egy kanyarófertőzés 12 napon belül 15 fertőzést okoz, míg egy omikron-fertőzés 4 nap alatt 6-ot, de 12 nap alatt már 216-ot, számolta ki az El País Roby Bhattacharyya orvosra hivatkozva, aki a Massachusetts General Hospital fertőző betegségek szakértője. Egyetlen fertőzött 14 millió embert fertőzhet meg 60 nap alatt!

2. Jelentősen megváltozott a tüskefehérjéje

A koronavírus külsejét tüskefehérjék borítják, ezek az omikron-vírusvariánsnál jelentősen megváltoztak, ezért mondta a WHO november 26-án, hogy ez aggodalomra okot adó változat.

„Jelen tudásunk szerint közel 40 mutáció van a vírus tüskefehérjéjén, összességében pedig a vuhani változathoz képest 60 mutáció található a vírus teljes genomján, amivel a tudósok szerint világrekorder a mutációk tekintetében is” – mondta Rusvai Miklós.

3. Az omikrontól is véd az oltás

Elterjedt az a tévhit, hogy mivel az omikron tüskefehérjéi részben mutálódtak, nem véd ellene a korábbi fertőzés vagy oltás.

Fotó: Getty Images

„Aki már átvészelt egy koronavírus-fertőzést, mindegy, melyik variánssal, annak legalább részleges immunitása van, így enyhébb tünetekre számíthat” – vélekedik Rusvai Miklós. „Az omikron ellen a korábbi oltások is védenek, sőt azok védenek a legjobban.”

4. Miért kerülnek mégis sokan kórházba?

Bár az omikron általában enyhébb tüneteket okoz és a legtöbben be vannak már oltva vagy átestek a fertőzésen, mégis sokan kerülnek kórházba – a nagy számok törvénye alapján. Mivel jóval többen kapják el a fertőzést, hiába kevesebb arányaiban a kórházi kezelésre szoruló, összességében mégis többen vannak.

Fotó: MTI

„Az omikron hihetetlenül gyors terjedése miatt megnőhet az orvosi ellátásra szorulók száma, ez pedig jelentősen megterhelheti az egészségügyi rendszert. Ugyanakkor kisebb a valószínűsége annak, hogy a betegek lélegeztetőgépre kerüljenek és a kórházi tartózkodás ideje is várhatóan rövidebb” – véli a virológus.

5. A korábbinál is fontosabb a 3. oltás

Nem bizonyított, hogy az omikron kevésbé jelent veszélyt az oltatlanok és az immunhiányosok számára, mint a korábbi vírusmutációk, ezért fontos, hogy mindenki beoltassa magát.

Fotó: MTI

„A rendelkezésre álló oltóanyagok mind a fertőzés, mind a halálozás ellen komoly védelmet nyújtottak az eddigi járványhullámok során, ugyanakkor 4 hónappal az első, illetve második oltás felvételét követően a védettség fokozatosan csökken. Ezért perdöntő jelentősége van a harmadik oltás felvételének” – hívta fel a figyelmet az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós.

6. Jobban véd ellene a kettős maszk

Mivel az omikron hihetetlenül gyorsan terjed, a fertőtlenítés és a maszkviselés is csökkenti a fertőzés veszélyét.

Fotó: Shutterstock

A szövetmaszkot érdemes kék sebészi maszkkal társítva hordani, amely jól illeszkedik az archoz, takarja a réseket, így biztosabb védelmet nyújt. Azt, hogy a maszk megfelelően illeszkedik-e, a peremeire helyezett kézzel lélegezve ellenőrizhetjük. Ha a peremek mellett kiszökik a levegő, akkor érdemes a fülpántokat szorosabbra venni vagy a maszkot az orrnyeregnél leszorítani. Az viszont jó jel, ha a maszk minden lélegzetvételnél láthatóan ki-be mozog.

7. Az is elkaphatja, aki már volt fertőzött

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán arról beszélt, hogy a magyarországi Covid-fertőzések 87 százalékát az omikron okozta.

Dr. Mangó Gabriella arra figyelmeztet, hogy amerikai adatok alapján hetente megduplázódik az esetek száma, ugyanakkor a kórházba került fertőzöttek és az elhunytak száma nem nő. Az omikron az eredeti koronavírus szelídebb változata, az általa okozott tünetek enyhébbek, viszont az ellenanyag-termelést fokozza mind az oltottaknál, mind az oltatlanoknál – számol be tapasztalatairól a háziorvos. Egyelőre nem ismert, hogy az ellenanyag-termelés az omikron-fertőzés után mennyi ideig áll fenn.

Volt olyan beteg, aki lélegeztetőgépre került, de egy hónap után már nem volt ellenanyag a szervezetében, és olyan is, aki az elmúlt másfél év alatt ötször kapta el a koronavírus-fertőzést.

Fotó: Getty Images

8. Különös tüneteket okozhat

Míg a delta-variáns elsősorban bélrendszeri tüneteket okozott – hányás, hasmenés, erős hasfájás –, az omikronnál egészen más tünetekről számoltak be a doktornő páciensei.

„Úgy tűnik, a tüdőt kevésbé, inkább a felsőbb légutakat támadja meg. Orr-, torok-, gége- vagy légcsőgyulladást okozhat. Gyakori a gyengeség, fáradékonyság, éjszakai izzadás, torokkaparás, izom- és csontfájdalom, a fejfájás. Felső légúti panaszok, orrfolyás, köhögés és tüsszögés is kíséri a betegséget. Íz- és szagvesztéssel már viszonylag kevesen jelentkeznek, kevésbé jellemző a láz is. A tünetek egyre inkább emlékeztetnek az influenzára.”

Fotó: Shutterstock

Az Amerikai Infektológiai Központ (CDC) szokatlan tünetekről is beszámolt, ilyen például az elszürkült, sápadt vagy esetleg kékülő bőr, az ajkak és a köröm elszürkülése.

„Ezek súlyos oxigénhiány tünetei is lehetnek, aki észleli őket, azonnal forduljon orvoshoz” – figyelmeztet Mangó Gabriella. „Az omikron egyik mellékhatása lehet az alvási bénulás, azaz a sleep paralysis. Saját praxisomban is találkoztam ilyen esettel. A betegség lezajlásának vége felé jelentkezett ez a betegnél.”

9. Nem minden gyorsteszt mutatja ki

A gyorstesztek nem mindig mutatják ki az új vírusváltozatot.

„Még akinek negatív a gyorstesztje, az is lehet omikronnal fertőzött, főleg, ha oltott. Az oltottaknál a csíraszám is alacsonyabb. A fertőzés igazolására az érzékenyebb antigéntesztek használata ajánlott, és a biztos eredményért érdemes két tesztet elvégezni, de nem rögtön egymás után” – mondja Mangó Gabriella.

10. Életet menthet az oxigénmérő

Mivel az omikron-fertőzés esetén az oxigénszint akár köhögés nélkül is eshet, és láz nélkül is előfordulhat tüdőgyulladás, az oxigénszint mérése rendkívül fontos.

Fotó: Shutterstock

„Az oxigénmérő legyen alaptartozéka minden háztartásnak, így időben észrevehető a rendellenes állapot” – hangsúlyozza a háziorvos. „Fokozni kell az immunrendszer védelmét nyomelemekkel, a bélflóra javításával, D- és C-vitaminnal.”

Védettségi helyett oltási igazolvány lesz

Február 15-től csak az minősül oltottnak, aki felvette mindhárom oltását. Oltási igazolvánnyá alakul át a védettségi igazolvány. Az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő. Az omikron-variáns miatt az, hogy valaki átesett a fertőzésen, nem jelent védettséget, csak az oltás. Nem adnak ki új igazolványokat, a QR-kód alapján a meglévő igazolvánnyal is ellenőrizhető az oltottság.

Rövidebb a karantén ideje

Rövidebb lett a koronavírus miatti karanténkötelezettség ideje, felnőtteknél hét napra módosult. Öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírusteszttel megszüntethető a karantén. Az iskolákban a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, ha az osztályban fertőzöttet találnak, de ez is csak azokra vonatkozik, akik még nem kaptak oltást. A karanténban lévőknek közvetíthetik online az oktatást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Európai Uniós ország őrült fenyegetése: legyen Magyarországon is általános hadkötelezettség

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

Hamarosan indul a forgatás: Stohl Andrást követelik a kommentelők az Ázsia Expressz új évadába – íme a többi favorit

hirtv.hu

Rózsák háborúja: Varga Judit kapcsolati erőszakról posztolt közösségi oldalán

metropol.hu

Házasság első látásra: Nelli újra férjet keres

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: gyógyíthat a rágó?

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

Mindenki erre várt már: hatalmas fordulat áll be időjárásunkban

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni