RETRO RÁDIÓ

Veronai busztragédia: fejenként 406 milliót kaphatnak a gyászoló hozzátartózok





Fájdalom, 2017. január 20-án a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai éppen hazafelé tartottak az olaszországi sítúráról, amikor a veronai autópályán a jármű a szalagkorlátnak hajtott, majd egy hídpillérnek ütközött és lángba borult. A buszon a két sofőrrel együtt összesen 56-an utaztak. 18-an meghaltak és sokan megsérültek. A tragédia idején a volán mögött az a V. János ült, akit várhatóan október végén szállítanak Olaszországba, hogy megkezdje jogerősen kiszabott börtönbüntetése letöltését. A férfi felelősségét megpróbálta a balesetben ugyancsak elhalálozott váltótársára és egyben jó barátjára kenni, de végül megdőlt az állítása.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.27.
Tragikus

Nézzen szembe a tettével

Krizsány László, az egyik áldozat édesapja a Borsnak V. büntetésével kapcsolatban elmondta: az némi vigaszt ad a lelkének, hogy a felelős végre börtönbe kerül.

Szendrei Endre az egyik unokahúgát veszítette el a balesetben.

Ha lehetőségem lenne vele négyszemközt beszélni, talán annyit mondanék neki, hogy nézzen végre szembe a tettével, és annak következményeivel. Sok ember életének véget vetett, és sokakét tönkretette – mondta a férfi a Borsnak.

Ugyan V. Jánost már elítélték, az ügynek még mindig nincs vége, hiszen az autópálya illetékesei elleni büntetőügy még mindig folyamatban van. Ha az is lezárul, akkor tudnak majd az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek kártérítést követelni.

Sok tényezőt vesznek figyelembe

A következő tárgyalást novemberre tűzik ki. A folyamat végén azt is megállapítják, hogy a tragédiáért milyen arányban felelős V. János, illetve az autópálya – magyarázta Szendrei Endre, és hozzátette: a bíróság személyre szabottan fogja megállapítani a kártérítés mértékét. Ugyanazon elhunyt után természetesen többen is kapnak pénzt.

– Figyelembe veszik a rokonsági fokot. Teljesen máshogy kezelik azt, aki a gyermekét, az unokáját, a testvérét, vagy éppen a szülőjét vagy házastársát veszítette el, mint ahogy azt is figyelembe veszik, hogy valakinek az egyetlen gyermeke hunyt el, vagy például a több gyermeke egyike – mondta a gyászoló nagybácsi.

Ha az érintettek V. Jánossal szemben is érvényesíteni kívánják majd a kártérítési igényüket, akkor itthon kell polgári peres eljárást indítaniuk.

Nyilvánvaló, hogy a buszvezető nem lesz képes a megítélt összegek töredékét sem megfizetni, de azt gondoljuk, hogy ebbe a kártérítési folyamatba a buszos cégnek is be kell majd kapcsolódnia.

Felmerült a kérdés, mi történik akkor, ha V. János papíron a családjának ajándékozza a teljes vagyonát, hogy egy esetleges végrehajtási eljárásban ne tudjanak mit elárverezni.

– Létezik a jogban egy olyan direktíva, hogy indokolt esetben visszaállítják a tragédia előtti vagyoni állapotokat a kártérítés érdekében. Ez azt jelenti, hogy az azóta történt ajándékozási és adásvételi szerződések semmissé válnak.

Sok mindent vizsgálnak

Massimiliano Scaringella, olaszországi ügyvéd a Borsnak elárulta, milyen összegű kártérítésre számíthatnak az érintettek:

Az olasz gyakorlat szerint a hozzátartozóknak egymillió eurót (hétfői árfolymon 406 millió forintot) ítélhet meg a bíróság.

A kártérítéstől külön kezelendő a biztosítási összeg. Az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek azt a pénzt már egy évvel ezelőtt megkapták, összességében mintegy 1,8 milliárd forintot.





Ezeket olvastad már?
Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Holtan találták az 54 éves Zitát, egy férfivel találkozott halála előtt

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Bőröndbe tette kisfia holttestét az anya, évekig menekült

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

„Aki nem hisz benne majd fog, ha tapasztalja" – Bettina állítja, szellemjárta budai villába költözött

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás