Lányát és unokáit félti Pásztor Erzsi

Pásztor Erzsi nemrég ünnepelte a 86. életévét. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek mégsem kopott semmit az energiája. Sosem unatkozik, ha épp nem próbál vagy színpadon játszik, jön-megy, háztartást vezet, és még mindig nem szorul semmilyen segítségre. Az idei évben számos elismerést kapott az elmúlt évtizedek munkájáért, mégis a legnagyobb kitüntetésnek azt tartja, amikor a közönség egy emberként áll fel és tapsol neki az előadás végén - olvasható a Bors cikkében.

Forrás: BORSONLINE.HU2022. 10. 03. 18:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 24-én töltötte be a 86. életévét. Honnan önben még mindig ez a sok-sok energia? - kérdezte a Bors riportere.

– Ez velem született, családi örökség, és talán már a síromig, és amíg a színpadon tudok játszani, velem is marad.

Ilyen a természetem, sosem tudtam lagymatagon semmiben sem részt venni. Amik érdekelnek, arról nagy vehemenciával tudok beszélni.

Édesanyám pontosan ilyen volt, még idős korára is tudott lelkesedni azért, ami neki nagyon tetszett. 84 éves volt az anyukám, amikor elment, az utolsó pillanatig aktív volt - válaszolta a színművésznő.

Nem mindenkinek adatik meg, hogy túl a nyolcvanon is olyan friss szellemileg, mint a művésznő...

– Igen, és ez nagyon fontos, borzasztóan félek, mert rengeteget hallunk a demenciáról. A barátnőimet szoktam kérni, hogy szóljanak, ha azt érzik, már nem helyénvaló dolgokat beszélek, vagy ha nem úgy nézek ki, ami a koromhoz illendő, hiszen ők látnak, ők vannak körülöttem, velük csaknem minden nap találkozom, ők látnak külső szemmel - felelte Pásztor Erzsi.

Az idei évben több díjat kapott a munkásságáért. Mit jelentenek önnek az elismerések?

– Annyi öröm ért az elmúlt időszakban, hogy ennél nagyobb születésnapi ajándékot nem kaphattam volna. Beválasztottak a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé, a cipőtalp-lenyomatomat is felavatták, és egy szabadtéri színpadot neveztek el rólam Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban. Ezek mind csodálatos ajándékok, a pályám megkoronázása!

A mi művészetünk hamar elillan. Amikor az ember eltávozik, szinte napok múlva nem emlékeznek rá. Ez természetes.

Az unokáim, akik Olaszországban élnek, és én már nem leszek, elmondhatják, és büszkék lehetnek arra, hogy a nagyanyjuk színésznő volt. Nekem ez a tudat boldogságot okoz. Ezek az elismerések maradandó és megtisztelő dolgok. Minden örömtől és bánattól sírva tudok fakadni, ilyenek a díjaim is, minden alkalommal meghatnak. Sokszor a színpadon is a könnyeim folynak, amikor állva tapsol nekem a közönség, kitüntető érzés, amikor egy emberként feláll a nézőtér. Látom a mosolyt, a csillogást az arcukon, ez az érzés leírhatatlan. Nincs az a jövedelem, vagyon, ami ezzel felérne - válaszolta a színművésznő.

Semmiben sem szorul segítségre, így van ez a közlekedéssel is.

– Tudom, hogy hol a határ, három évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy vidékre már nem indulok útnak kocsival. A városon belül és az előadásokra viszont saját autóval járok. Merész vagyok, mert Budapest nem a biztonságról és a kis forgalomról híres. Nem véletlen az sem, hogy a rendőrség felkért egy közös munkára. Ellenőrzésre is csatlakozhattam hozzájuk, és a saját szememmel láttam, hogy sok mindent semmibe vesznek a sofőrök. Nincs veszélyérzet az emberekben, nem tudják felfogni, hogy az autó egy életveszélyes üzem. Nekem egy ütött-kopott kocsim van, de engem már itt a ház körül kiszolgál. Sokan azt hiszik, hogy a luxusautójukkal az emberiség fölött állnak. Magamban sokszor mosolygok azon, mi mennyire későn kerültünk olyan helyzetbe, hogy autóhoz jutottunk. Még jól emlékszem arra, hogy az első kocsimat Csepelen választhattam ki, és a szívem majdnem kiugrott a helyéről, hogy vajon majd milyen színűt kapok. Akkor még éveket kellett rá várni, de ma már a fiatalok mindent készen kapnak, nem tudják, milyen volt régen - felelte Pásztor Erzsi.

Van aggodalma a világban történtek miatt?

Azt hittem, hogy a háború, amit átéltem, az emberiség pusztulásának a csúcsa volt. De nem! És még a betegségekről nem is beszéltem, amit akaratom ellenére át kellett élnem.

Féltem a lányomat, az unokáimat, a barátaimat, mindenkit, mert én már elmegyek, engem már nagy meglepetés nem érhet. A lányunokám harminc, a fiú huszonöt éves, milyen veszélyek leselkednek rájuk? Ők még fiatalok, hogy ilyen csapások érjék, amik várnak ránk. Más emberek bajától is nagyon tudok szenvedni, jó lenne, ha elfogadóbbak lennének egymással az emberek. Eluralkodott a durvaság, a gonoszság a világban, rengeteg borzalmat látunk és hallunk, maga a rémálom. Pont ebből kifolyólag nagyon sok műsort nem nézek már. Inkább a török sorozatokat élvezem, csak egy kicsit tempósabbak lennének. Meg lehet abban őrülni, hogy hétfőn megkérdeznek valamit és pénteken válaszolnak rá - válaszolta a színművésznő.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: 86 évesen is tele van energiával a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő (Fotó: Bánkúti Sándor)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.