Horror az űrben: nagy veszélybe kerülhet az emberiség

Illustration of an astronaut in front of Mars 3d graphic artwork outer orbit cosmos cosmonaut gravity space black background spaceman person flying surface mission astronomical Horizontal ILLUSTRATION MAN ASTRONOMY ASTRONAUT PLANET MARS RED COLOUR CAST
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A közeljövő nagy tervei között szerepel a Mars meghódítása; a NASA egyik fő célja, hogy 2040-re ember szálljon le a vörös bolygóra. Az odajutás azonban nem lesz egyszerű feladat, ráadásul hosszú útra kell felkészülni, ez alatt az idő alatt pedig számos káros hatás érheti a szervezetet. Ez pedig nagyon rossz hír, ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy előfordulhat, hogy az emberiségnek valamilyen katasztrófa miatt el kell hagynia a Földet.
Vágólapra másolva!

Vitathatatlan tény, hogy fajunk a földi életre rendezkedett be. Evolúciónkat a földi légkör és gravitáció befolyásolta, emiatt az űrutazás, vagy egy másik bolygó benépesítése kellemetlen és veszélyes kockázatokat tartogathat. Egyes kutatók szerint az idegen bolygók meglátogatásához át kellene alakítani a DNS-ünket, génállományunkat, hogy növeljük ellenálló képességünket az űrutazás veszélyeivel szemben.

Az űrutazás számos aspektusa káros az emberi egészségre. A hosszú távú űrrepülés egyik legnagyobb akadálya a mikrogravitáció, a szinte teljes súlytalanság állapota. Egy másik aggodalomra okot adó tényező a kozmikus sugárzás, vagyis a nagy energiájú részecskék, amelyek közel fénysebességgel száguldanak a világűrben. És ott van még az elszigeteltség, a bezártságérzés, ami kikezdheti a leendő űrutazók mentális egészségét.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sciepro/Science Photo Library

Bemutatunk tíz borzalmas változást, amin az emberi test átmehet az űrben.

1. Izomvesztés

Az emberi izomrendszer a földi gravitációhoz igazodott. A tartós súlytalanság állapotában az izmok túl kevés ingert kapnak, így gyorsan gyengülni kezdenek.

A NASA szerint

mikrogravitációs környezetben az űrhajósok mindössze öt nap alatt elveszíthetik izomtömegük 20 százalékát.

Az izomvesztés elsősorban a járásért és a testtartásért felelős testrészeket, például az alsó végtagokat és a törzset érinti. A kóros változást egy 2021-es tanulmány szerint az okozza, hogy az izomsejtek az űrben kevesebb fehérjét termelnek, mint kellene.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/LEONELLO CALVETTI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Leonello Calvetti/Science Photo

2. Csontvesztés

Az emberi csontváz tömegének és sűrűségének fenntartásához szintén szükség van a földi gravitációra, a súlyok mozgatására. Fél éves vagy annál hosszabb űrutazás esetén az űrhajósok komoly csontvesztést szenvedhetnek el, ami hajlamosabbá teszi őket a csonttörésekre, csontritkulásra.

Furcsa módon a mikrogravitáció másként hat az egyes csontokra. Míg az alsó végtagok és az ágyéki gerinc csontjai havonta akár sűrűségük egy százalékát is elveszíthetik, addig a koponyacsontok sűrűsége növekedhet az űrben. Az űrben nincs olyan erő, amely a testet és a testnedveket a föld felé húzná, ez pedig befolyásolhatja a csontszövet kialakulását szabályozó tényezők eloszlását.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Mivel a csontszövet az űrben gyorsan bomlik, rengeteg ásványi anyag kerülhet rövid idő alatt a vérbe, ami megnöveli a hiperkalcémia veszélyét. A megemelkedett kalciumszint vesekövet okozhat.

A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!