Veszélyes manőver: százharminc méteren múlt a világháború kitörése - videó

politics TOPSHOTS Horizontal
This handout photo taken on June 3, 2023 by the US Navy shows the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Chung-Hoon observing the Chinese PLA Navy vessel Luyang III (top) while on a transit through the Taiwan Strait with the Royal Canadian Navy's HMCS Montreal. (Photo by Andre T. Richard / US NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US NAVY / Andre T. Richard " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen egy kínai hadihajó élesen keresztezte egy amerikai romboló útvonalát. Az amerikai hajónak lassítania kellett, hogy elkerülje az ütközést.
Vágólapra másolva!

Az incidens szombaton történt, amikor az amerikai USS Chung-Hoon romboló és a kanadai HMCS Montreal fregatt úgynevezett "hajózási szabadságot biztosító" áthaladást hajtott végre a Tajvan és a szárazföldi Kína közötti szoroson.

Kína saját területként tartja számon a demokratikus önrendelkezésű Tajvan szigetét, és azt állítja, hogy

a szoros az ő kizárólagos gazdasági övezetének része.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azonban rendszeresen áthajóznak és átrepülnek az átjárón, hogy hangsúlyozzák az érintett terület nemzetközi mivoltát.

A hétfőn közzétett videón látható, amint a kínai hajó keresztirányban elé vág az amerikai hajónak, majd párhuzamos irányba kezd el hajózni - írja a The Guardian.

Az indo-csendes-óceáni parancsnokság szerint az akció megsértette a nemzetközi vizeken való biztonságos áthaladás tengeri szabályait.

USS Chung-Hoon irányított rakétás romboló a kínai PLA haditengerészet Luyang III nevű hajóját (fent) figyeli, miközben a Kanadai Királyi Haditengerészet HMCS Montreal nevű hajójával áthalad a Tajvani-szoroson Forrás: AFP/Andre T. Richard

"A Chung-Hoon és a Montreal áthaladása a Tajvani-szoroson bizonyítja az Egyesült Államok és Kanada együttes elkötelezettségét a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térség iránt" - közölte az Indo-csendes-óceáni parancsnokság.

- tették hozzá.

A Tajvani-szorosban történt incidens egy olyan napon történt, amikor mind az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin, mind a kínai védelmi miniszter, Li Csangfu tábornok Szingapúrban tartózkodott Ázsia legfontosabb védelmi csúcstalálkozóján.