Sri Lankán szinte már egy csepp benzin sincs, az emberek verekednek az élelmiszerért

2022. május 20. 22:12

A gazdasági nehézségek politikai válságot idéztek elő, a kormánynak széles körű tiltakozásokkal és zavargásokkal kell szembenéznie – számol be az Euronews.

2022. május 20. 22:12
null

Több ezren álltak sorba a töltőállomásoknál Srí Lankán, ahol szinte már egy csepp benzin sincs, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik. Napi több órás áramkimaradás, bezárt iskolák, az áruhiány miatt tettlegességig fajuló versengés és az államadósságát törleszteni képtelen ország, melynek alig több, mint 25 millió dollárnyi devizatartaléka maradt – számol be az Euronews. Az országban évtizedek óta nem volt ilyen súlyos gazdasági válság – az üzemanyag hiánya miatt leállt a közlekedés, csak a mentők és létfontosságú feladatot ellátó szolgáltatók tudnak közlekedni. Bezárták az állami és magániskolákat is és otthonmaradásra kérték a köztisztviselőket.

A kormány az elmúlt hónapokban nehezen teremtette elő a pénzt az üzemanyag, a gáz és más alapvető élelmiszerek importjára, mert a szigetország a csőd szélén áll. A gazdasági nehézségek politikai válságot idéztek elő, a kormánynak széles körű tiltakozásokkal és zavargásokkal kell szembenéznie. A tüntetők rendszeresen eltorlaszolják a főutakat, üzemanyagot követelnek, és egyes országrészekben az árukért folyó versengés tettlegességig fajul a tévék felvételei szerint.

Az elnöki palotánál az új vezetés lemondását követelték, őket a rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta fel.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2022. május 22. 20:48
Coming soon in to the EU.
budapesti
2022. május 21. 22:46
Megoldás lenne vajon, ha csatlakoznának Indiához újabb szövetségi államként, cserébe azért, hogy az indiai kormány ne hagyja őket éhen halni (vagy éhen halasztani a saját hülye eddigi kormányuk által)?
budapesti
2022. május 21. 22:44
Szóval a biogazdaság ilyen jól működik? Ezt nem is tudtam.
Gèbi
2022. május 21. 20:34
A túlnépesedés, a nulla gazdasági adottságok és a monetáris rendszer gyilkos triójának vagyunk a szemtanúi. A kérdés csak az hogy mikor látjuk ezt Európában is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik