Először ítéltek el orosz katonát háborús bűnért

2022. május 23. 16:18

A 21 éves Vagyim Siszimarin meggyilkolt egy 62 éves civilt, ezért sosem szabadulhat a börtönből.

2022. május 23. 16:18
null

Egy ukrajnai bíróság életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki egy orosz harckocsiparancsnokra, aki meggyilkolt egy civilt. Ez volt az első, háborús bűnök ügyében indított per Ukrajnában az invázió kezdete óta – olvasható az Index cikkében.

Elismerte, hogy ő lőtt

Vagyim Siszimarin 21 éves őrmestert azért ítélték el, mert február 28-án megölte a 62 éves Oleksandr Selipovot az északkelet-ukrajnai Csupahivka faluban. 

Az őrmester beismerte, hogy lelőtte a férfit, de a bíróságon azt mondta, hogy parancsra cselekedett, és bocsánatot kért az özvegyétől.

Ukrajna több más állítólagos háborús bűncselekményt is vizsgál, de Moszkva tagadja, hogy csapatai civileket vettek volna célba az invázió alatt, Ukrajna szerint azonban több mint 11 000 bűncselekmény történhetett. A portálon azt írják: Siszimarin csendben figyelte az eljárást a tárgyalóteremben lévő megerősített üvegkalitkából, és nem mutatott érzelmeket, amikor az ítéletet felolvasták.

Kétszer is megtagadta a parancsot

Az ítélethirdetés előtt a férfi kirendelt védőügyvédje azt mondta a BBC Newsnek, hogy egyetlen orosz tisztviselő sem lépett kapcsolatba vele. Vlagyimir Putyin elnök szóvivője azt mondta, hogy a Kremlnek „nincs információja” az ügyről. A gyilkosság idején a 21 éves Szisimarin több katonával együtt egy általuk lefoglalt autóban utazott, miután konvojukat támadás érte, és elszakadtak egységüktől. Amikor észrevették a későbbi áldozatot,

éppen a telefonján beszélt, mondta a vádlott, hozzátéve, hogy parancsba kapta, lője le.

Védőügyvédje pénteken azt mondta a bíróságnak, hogy az őrmester csak azután lőtt, hogy kétszer is megtagadta a parancs végrehajtását, és hogy a három-négy lövésből csak egy találta el a célt.

Nyitókép: YouTube

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kivancsijani
2022. május 23. 21:59
Az, hogy két hét alatt lement a tárgyalása, önmagban sokat elmond egy jogállam helyzetéről. Nem tudom, bűnös volt vagy sem. Vélhetően hasonló alapossággal ítélik életfogytiglanra azt a több 10.000 elgofott ukránt, akikről nem hallunk a nyugati sajtóból. Aztán szépen kicserélik őket. Az árfolyamot csak az határozza meg, hogy melyik csapat mennyi ellenséget fogott el. A végén kinullázzák a boltot.
Phm045
2022. május 23. 17:44
Akkor ez vajon mi? https://informatialibera.ro/hu/putyin-tegnap-kijelentette-hogy-nyilvanossagra-hozza-azt-a-tervet-amelyet-az-usa-es-az-eu-keszitett-a-nepesseg-biokemiai-elemekkel-torteno-csokkentesere-nem-en-mondom-ki-hanem-az/
sorivo4
2022. május 23. 16:54
Ha parancsteljesítésért életfogytiglanra lehet ítélni egy katonát, akkor a világon sehol sem lenne katonai morál. Talán csak Ukrajnában. Ahol mostantól semmilyen parancsot sem érdemes teljesíteni, hisz azért maga a katona felel teljes büntetőjogi felelősségével. Ha valakit lelőnek, azért életfogytiglant kapnak egy orosz börtönben.
kispolgarigrofo
2022. május 23. 16:47
BUK rakéta volt a hátára szigszalagozva, maga Sztrelkov tette rá..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik